245
Ο Αντρέ Πρεβέν με την πρώην σύζυγό του, Μία Φάροου, το 1998 | Reuters

Πέθανε ο Αντρέ Πρεβέν, διεθνούς φήμης μαέστρος και συνθέτης

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 21:17
Ο Αντρέ Πρεβέν με την πρώην σύζυγό του, Μία Φάροου, το 1998
|Reuters

Πέθανε ο Αντρέ Πρεβέν, διεθνούς φήμης μαέστρος και συνθέτης

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2019, 21:17

Μας κληροδότησε τη μουσική από το «Ωραία μου κυρία», το υπέροχο μιούζικαλ με την Οντρεϊ Χέπμπορν και τον Ρεξ Χάρισον. Μας άφησε τις μελωδίες του στο «Ζιζί» και στην «Τροτέζα», εμβληματικά φιλμ της δεκαετίας του ’50 και του ’60. Και μετά, τόσες εκτελέσεις με διεθνούς φήμης ορχήστρες. Αυτός ο μεγάλος του πενταγράμμου και της μεταπολεμικής μουσικής κουλτούρας, ο Αντρέ Πρεβέν, πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 89 ετών στο Μανχάταν.

Ο γερμανο-αμερικανός συνθέτης σπουδαίων ορχηστρικών έργων, είχε τιμηθεί με τέσσερα Οσκαρ και 10 Emmy, κατά τη διάρκεια της μακράς και επιτυχημένης καριέρας του.

Εβραϊκής καταγωγής, ο Πρεβέν γεννήθηκε το 1929 στο Βερολίνο. Λόγω των διωγμών, η οικογένεια του έφυγε από τη Γερμανία και μετεγκαταστάθηκε αρχικά στο Παρίσι και κατόπιν στο Λος Άντζελες.

Μεγάλη του επιρροή υπήρξε ο πιανίστας Αρτ Τέιτουμ και σε ηλικία 12 ετών θεωρείτο ήδη βιρτουόζος πιανίστας της τζαζ.

Το ταλέντο του έγινε γρήγορα αντιληπτό και σε ηλικία μόλις 16 ετών, ανέλαβε την πρώτη του δουλειά για σύνθεση σάουντρακ, ενώ ακόμα πήγαινε λύκειο στο Beverly Hills High School.

Το 1959, κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ, σε ηλικία μόλις 29 ετών, για τη μουσική του στην ταινία «Gigi» ενώ, μία χρονιά αργότερα, ξαναπήρε το χρυσό αγαλματίδιο για τις συνθέσεις του στο φιλμ «Porgy & Bess».

Το 1963 και το 1964, έλαβε ξανά την ύψιστη διάκριση της Ακαδημίας για τη δουλειά του στις ταινίες «Γλυκειά μου Ιρμα» και «Ωραία μου Κυρία».

Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη βιομηχανία του κινηματογράφου και επικεντρώθηκε στη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και, αργότερα, της Φιλαρμονικής του Λος Αντζελες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...