287
Ο Αλμπέρ Ουντερζό το 2005 με το «παιδί» του, τον ήρωα Αστερίξ | REUTERS/Yves Herman/File Photo

Πέθανε ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο πατέρας του «Αστερίξ»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 11:59
Ο Αλμπέρ Ουντερζό το 2005 με το «παιδί» του, τον ήρωα Αστερίξ
|REUTERS/Yves Herman/File Photo

Πέθανε ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο πατέρας του «Αστερίξ»

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2020, 11:59

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο γάλλος σκιτσογράφος που έγινε παγκόσμια γνωστός για τον «Αστερίξ» που σχεδίαζε μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί.

Ο Ουντερζό πέθανε στον ύπνο του από καρδιακή προσβολή, ανέφεραν πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος, τα οποία διευκρίνισαν ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε σοβαρά προβλήματα και «αισθανόταν πολύ κουρασμένος», είπαν ακόμη.

Είχε γεννηθεί το 1927, έχοντας από την πλευρά του πατέρα του ιταλική καταγωγή. Παιδί μεταναστών ήταν και ο Ρενέ Γκοσινί, που είχε γεννηθεί το 1926. Και οι δυο τους έφτιαξαν ένα από τα πιο γαλλικά κόμικς.

Από μικρός ο Ουντερζό διάβαζε κόμικς και είχε επηρεαστεί από τα έργα του Γουόλτ Ντίσνεϊ, όπως ο Μίκι Μάους και η «Φαντασία», που τη δεκαετία του ’30 είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά και στη Γαλλία. Το όνειρό του να εργαστεί στο χώρο του κόμικ κατάφερε να το υλοποιήσει μεταπολεμικά, αναφέρει ο Μonde. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά και συνδέθηκε με άλλους σχεδιαστές, μεταξύ τους και τον Γκοσινί.

Ο Αλμπέρ Ουντερζό ανάμεσα στον Αστερίξ και τον Οβελίξ | EPA PHOTO AFP/FRANCOIS GUILLOT

Ο «Αστερίξ» εμφανίστηκε το 1959 στις σελίδες του περιοδικού Pilote. Ο Γαλάτης από το χωριό που δεν είχε υποταχθεί στις λεγεώνες του Καίσαρα, πήρε το όνομά του από το «astérisque», τον «αστερίσκο». Το πρώτο άλμπουμ είχε μέτρια επιτυχία, αλλά τα πωλούμενα αντίτυπα κάθε νέου άλμπουμ αυξάνονταν συνεχώς.

Ο Ουντερζό πήρε την απόφαση να συνεχίσει να φτιάχνει άλμπουμ με τις περιπέτειες του δυναμικού Γαλάτη και μετά τον πρόωρο θάνατο του Γκοσινί το 1977. Το τελευταίο άλμπουμ του Αστερίξ κυκλοφόρησε το 2009.

Ως το τέλος της ζωής του έλεγε ότι προτιμούσε τον Οβελίξ από τον Αστερίξ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...