338
Η Σάτσιν Λιτλφέδερ σε πρόσφατη φωτογραφία της | Twitter

Πέθανε η Σάτσιν Λιτλφέδερ, η Ινδιάνα που είχε αρνηθεί το Οσκαρ για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 11:25
Η Σάτσιν Λιτλφέδερ σε πρόσφατη φωτογραφία της
|Twitter

Πέθανε η Σάτσιν Λιτλφέδερ, η Ινδιάνα που είχε αρνηθεί το Οσκαρ για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 11:25

Σαν να περίμενε πρώτα τη «συγγνώμη» της Ακαδημίας των Οσκαρ που άργησε σχεδόν 50 χρόνια, για να εγκαταλείψει τα εγκόσμια η Σάτσιν Λιτλφέδερ, η οποία πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Η ακτιβίστρια και ηθοποιός από τη φυλή των Απάτσι έγινε διάσημη όταν εμφανίστηκε στην τελετή των Οσκαρ το 1973 για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο και άκουσε τις αποδοκιμασίες του κοινού όταν εξήγησε γιατί ο ηθοποιός δεν αποδέχεται το βραβείο.

Η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τον θάνατό της μέσω Twitter, επικαλούμενη τα λόγια της: «Οταν δεν θα είμαι πια εδώ, να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που θα υπερασπίζεστε την αλήθεια σας, θα διατηρείτε ζωντανή τη φωνή μου και τις φωνές των εθνών μας και των λαών μας».

Πριν από τρεις μόλις εβδομάδες, η Ακαδημία πραγματοποίησε τελετή στο νέο μουσείο της στο Λος Αντζελες προς τιμήν της Λιτλφέδερ και ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την αντιμετώπιση που είχε στην τελετή απονομής των Oσκαρ πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

Η Λιτλφέδερ αποδοκιμάστηκε το 1973 στην τελετή, την πρώτη που μεταδόθηκε απευθείας σε όλο τον κόσμο, καθώς εξηγούσε για λογαριασμό του Μάρλον Μπράντο γιατί δεν αποδέχεται ο ηθοποιός το Οσκαρ.

Ο Μπράντο τής είχε ζητήσει να παραστεί αντ’ αυτού για να αρνηθεί να παραλάβει το συγκεκριμένο βραβείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιμετώπιζε τους ιθαγενείς.

«Πήγα εκεί σαν περήφανη Ινδιάνα με αξιοπρέπεια, με θάρρος, με χάρη και με σεμνότητα», είχε πει η Λιτλφέδερ στην εκδήλωση στο μουσείο.

«Ηξερα ότι έπρεπε να πω αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τη δέχονταν και άλλοι όχι».

Οπως είχε πει η ίδια, ο Τζον Γουέιν είχε οργιστεί τόσο πολύ, ώστε χρειάστηκαν έξι σωματοφύλακες για να τον συνετίσουν και να μην της επιτεθεί.

Η Σάτσιν Λιτλφέδερ ήταν μέλος της Αμερικανικής Ενωσης Ηθοποιών και, όπως είχε πει, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, της ήταν πολύ δύσκολο να βρει δουλειά στο Χόλιγουντ.

Οταν είχε ρωτηθεί από δημοσιογράφους πριν από την πρόσφατη τελετή πώς αισθάνεται που έπρεπε να περιμένει τόσο καιρό για να λάβει μια «συγγνώμη», εκείνη είχε απαντήσει «ποτέ δεν είναι αργά για μια συγγνώμη, ποτέ δεν είναι αργά να συγχωρέσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...