314
Η Μάρκοβιτς στη σερβική Βουλή το 2001 | EPA PHOTO EPA FILES / KOCA SULEJMANOVIC

Πέθανε η «Λαίδη Μακβέθ των Βαλκανίων» η πανίσχυρη σύζυγος του Μιλόσεβιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 08:59
Η Μάρκοβιτς στη σερβική Βουλή το 2001
|EPA PHOTO EPA FILES / KOCA SULEJMANOVIC

Πέθανε η «Λαίδη Μακβέθ των Βαλκανίων» η πανίσχυρη σύζυγος του Μιλόσεβιτς

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 08:59

Η Μίριανα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε την Κυριακή στη Μόσχα σε ηλικία 77 ετών.

Αφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της ρωσικής πρωτεύουσας, εξαιτίας μετεγχειρητικών επιπλοκών που της προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα.

Τη δεκαετία του 1990 η Μίριανα Μάρκοβιτς ίδρυσε την Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) ένα κόμμα μικρό σε πολιτική ισχύ, αλλά με μεγάλη πολιτική και οικονομική επιρροή, που συγκυβερνούσε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του συζύγου της μέχρι τον Οκτώβριο του 2000.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς το όνομα της Μάρκοβιτς ενεπλάκη σε διάφορες εγκληματικές πράξεις – τα δυτικά μέσα την περιέγραφαν σαν «Λαίδη Μαβέθ» των Βαλκανίων.

Δημοσιεύματα του Τύπου την συνέδεαν με την απαγωγή και την στυγερή δολοφονία του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς, ενώ εικαζόταν ότι αυτή διέταξε και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια. Φήμες, ήθελαν, μάλιστα, το κόμμα της να ελέγχει όλο το λαθρεμπόριο τσιγάρων την περίοδο του οικονομικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας. Για καμία από αυτές τις υποθέσεις δεν ασκήθηκε δίωξη κατά της Μάρκοβιτς από την σερβική Δικαιοσύνη.

Η ίδια εγκατέλειψε τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2003, ένα μήνα πριν από την δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς και μετέβη στην Μόσχα όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Η Μάρκοβιτς και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τις ημέρες της παντοδυναμίας τους το 2001 (EPA/Sasa Stankovic)

Το 2018 η Μάρκοβιτς καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση ενός έτους για σφετερισμό εξουσίας, επειδή ανάγκασε στέλεχος της εταιρείας διαχείρισης κρατικών ακινήτων (DIPOS) να μεταβιβάσει διαμέρισμα του Δημοσίου στην ιδιοκτησία της γυναίκας που φρόντιζε τον εγγονό της. Η απόφαση ακυρώθηκε πριν από ένα μήνα από το εφετείο του Βελιγραδίου.

Από το 2003 που μετέβη στην Μόσχα η Μίριανα Μάρκοβιτς ποτέ δεν επέστρεψε την Σερβία. Δεν παραβρέθηκε ούτε στην κηδεία του συζύγου της Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος απεβίωσε το 2006 στις φυλακές του Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.