287
Η Μπίμπι Αντερσον στην «Περσόνα» | MGM

Πέθανε η Μπίμπι Αντερσον, μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 11:14
Η Μπίμπι Αντερσον στην «Περσόνα»
|MGM

Πέθανε η Μπίμπι Αντερσον, μούσα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 11:14

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών η ηθοποιός Μπίμπι Aντερσον, μία από τις πρωταγωνίστριες του μεγάλου σουηδού σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά από τα κλασικά έργα του κινηματογραφιστή, μεταξύ άλλων την «Εβδομη Σφραγίδα» (1957) και τις «Αγριες Φράουλες» (1957).

Κορυφαία ήταν η ερμηνεία της το 1966 στην «Περσόνα», μαζί με την σπουδαία Λιβ Ούλμαν, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Μπέργκμαν.

H Μπίμπι Αντερσον (αριστερά) με τη Λιβ Ούλμαν σε μια κλασική σκηνή του «Περσόνα»

Επρόκειτο για μια ερμηνεία διαφορετική από τις ως τότε συνεργασίες της με τον σκηνοθέτη, καθώς πέρασε από ρόλους της εύθυμης νέας σε ένα ψυχολογικό δράμα. «Για μερικούς ρόλους είμαι χαρούμενη. Η “Περσόνα” είναι ένας από αυτούς, γιατί εκτιμήθηκε από τον κόσμο», είχε πει αργότερα για αυτή την ταινία.

Η συνεργασία της με τον Μπέργκμαν άρχισε όταν η Αντερσον ήταν 15 ετών. Τότε πρωταγωνίστησε σε διαφημιστικά σποτ, παραγωγής του Μπέργκμαν, για τη σουηδική μάρκα σαπουνιού Bris.

Η Αντερσον συμμετείχε ακόμη στο «The Touch», την πρώτη ταινία του Μπέργκμαν στα αγγλικά με συμπρωταγωνιστή τον Ελιοτ Γκουλντ, αλλά και τις «Σκηνές από ένα Γάμο» το 1974.

Συνολικά, συμμετείχε σε 11 ταινίες του Μπέργκμαν.

Η Αντερσον τιμήθηκε το 1958 μαζί με την Ινγκριντ Τούλιν και την Εύα Ντάλμπεκ με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στις Κάννες για το «Στο Κατώφλι της Ζωής» του Μπέργκμαν. Το 1963 κέρδισε το βραβείο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για το «The Mistress» του Βίλγκοτ Σιόμαν.

Συνέχισε να παίζει σε σουηδικές και αμερικανικές παραγωγές έως το 2009, όταν και υπέστη εγκεφαλικό, που την άφησε παράλυτη από τη μία πλευρά του σώματός της. «Αφήνει πίσω της ένα τεράστιο κενό για όλους εκείνους που είχαν το προνόμιο να ζήσουν στο πλευρό της» είπε η κόρη της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...