321
Συνεργεία απομακρύνουν το πετρέλαιο από τη θάλασσα και την παραλία | REUTERS/Angela Ponce

Περού: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε το τσουνάμι από την Τόνγκα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:11
Συνεργεία απομακρύνουν το πετρέλαιο από τη θάλασσα και την παραλία
|REUTERS/Angela Ponce

Περού: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε το τσουνάμι από την Τόνγκα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 11:11

Αποζημίωση από την ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία Repsol ζήτησε η κυβέρνηση του Περού μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η διαρροή 6.000 βαρελιών αργού στις ακτές της χώρας, λόγω του τσουνάμι από την Τόνγκα.

«Η πετρελαιοκηλίδα της Repsol στη Βεντανίγια είναι η χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει σημειωθεί στην περιοχή της Λίμας τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε μεγάλη ζημία σε εκατοντάδες οικογένειες αλιέων», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω Twitter.

«Η Repsol πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις για αυτή τη ζημία αμέσως», πρόσθεσε το περουβιανό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το οποίο «αυτή η τρομερή κατάσταση έθεσε σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα σε δύο προστατευόμενες φυσικές ζώνες» και μόλυνε παραλίες.

Η ρύπανση έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 18.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές.

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε το Σάββατο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, στη Βεντανίγια, στην περιφέρεια της Λίμας.

Σύμφωνα με το διυλιστήριο, το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκφόρτωσης αργού από δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας των σφοδρών κυμάτων που έπληξαν την ημέρα εκείνη τμήματα των ακτών του Περού, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στα Τόνγκα.

Η εταιρεία απάντησε ότι «βρίσκεται στη διαδικασία του έργου της απορρύπανσης της ακτογραμμής και του καθαρισμού των παραλιών» από τις «πετρελαιοκηλίδες οι οποίες σχηματίστηκαν εξαιτίας της ηφαιστειακής έκρηξης στα Τόνγκα».

«Εχουν τοποθετηθεί φράγματα συγκράτησης (σ.σ. του αργού) σε όλες τις πληγείσες ζώνες, έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες ομάδες στη θάλασσα και στη γη», πρόσθεσε το διυλιστήριο.

Εργασίες απομάκρυνσης του πετρελαίου από την παραλία – REUTERS/Pilar Olivares

Ο περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος, Ρούμπεν Ραμίρες, εκτίμησε ότι η ποσότητα του αργού που εκχύθηκε στη θάλασσα ήταν τουλάχιστον 6.000 βαρέλια.

Η εταιρεία είχε κάνει αρχικά λόγο για «περιορισμένη» διαρροή: ισχυρίστηκε στην εισαγγελία ότι η ποσότητα που χύθηκε στη θάλασσα δεν ξεπερνούσε τα επτά γαλόνια, δηλαδή 0,16 βαρέλι.

Ο εποπτικός φορέας των τομέων της ενέργειας, των μεταλλείων και των ορυχείων, έδωσε εντολή να υπάρξει «αναστολή της δραστηριότητας» στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό όπου σημειώθηκε η διαρροή, «για όσο χρειαστεί, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια» της πετρελαιοκηλίδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News