Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί που φτιάχνεται στο σπίτι μπορεί να έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, ανάλογα με τη συνταγή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι φτιάχνοντας σάντουιτς στο σπίτι μας θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ σε σύγκριση με αυτά που αγοράζουμε στα καταστήματα.
Η συντήρηση των σάντουιτς στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων αυξάνει επίσης το αποτύπωμα άνθρακα, αφού αντιστοιχεί μέχρι και στο ένα τέταρτο του ισοδύναμου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συσκευασία ανέρχεται σε ποσοστό έως και 8,5% και, τέλος, τα υλικά μεταφοράς και ψύξης των σάντουιτς προσθέτει ένα 4% επιπλέον.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Σάντουιτς, περισσότερα από 11,5 δις σάντουιτς καταναλώνονται κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου τα μισά από αυτά γίνονται στο σπίτι και τα υπόλοιπα αγοράζονται σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά περισσότερα από 9 δις ευρώ (8 δις λίρες στερλίνες) ετησίως για σάντουιτς, με μέσο κόστος περίπου 2,28 ευρώ (2 λίρες).
«Δεδομένου ότι τα σάντουιτς αποτελούν βασικό στοιχείο της βρετανικής διατροφής καθώς και σημαντικό μερίδιο της αγοράς στον τομέα των τροφίμων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη συμβολή του τομέα αυτού στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», δήλωσε η καθηγήτρια Αντίζα Αζαπάτζικ, από την ομάδα των ερευνητών, «για παράδειγμα, η κατανάλωση 11,5 δισ. σάντουιτς το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί, κατά μέσο όρο, 9,5 εκατ. τόνους CO2, που αντιστοιχούν στην ετήσια χρήση 8,6 εκατ. αυτοκινήτων».
Η μελέτη προτείνει επίσης να μειωθούν ή να παραλειφθούν ορισμένα συστατικά που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας. Η μείωση των συστατικών όπως το τυρί και το κρέας θα μειώσει επίσης την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, συμβάλλοντας στην επίτευξη πιο υγιεινών τρόπων ζωής.
