296
Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας: επιβλητικός, επικίνδυνος, εντυπωσιακός | Reuters

Σπάνιο βίντεο: πώς κυνηγούν οι λευκοί καρχαρίες στα δάση του βυθού

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 09:27
Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας: επιβλητικός, επικίνδυνος, εντυπωσιακός
|Reuters

Σπάνιο βίντεο: πώς κυνηγούν οι λευκοί καρχαρίες στα δάση του βυθού

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2019, 09:27

Οι λευκοί καρχαρίες, συνήθως, επιτίθενται είτε το σούρουπο είτε την κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη, έτσι ώστε να ξαφνιάσουν τα επίδοξα θύματά τους. Αλλά στο Dyer Island Marine Reserve, το ερευνητικό κέντρο που βρίσκεται δυτικά της Νότιας Αφρικής, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες, σύμφωνα με το Smithsonian, παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά κυνηγώντας φώκιες στα υποθαλάσσια δάση κελπ (kelp forests).

Tα κελπ είναι μια κατηγορία μεγάλων φυκιών. Αποτελούνται από διάφορα είδη και ζουν σε σχετικά κρύα νερά. Οι «πράσινοι γίγαντες» του βυθού σχηματίζουν σημαντικούς βιότοπους που αποτελούν καταφύγιο για πολλούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες που μελετούν τους λευκούς καρχαρίες έμειναν έκπληκτοι: μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι οι καρχαρίες αυτοί αποφεύγουν τα δάση του βυθού καθώς περιορίζεται η δυνατότητα ελιγμών τους.

Οι ερευνητές που εργάζονται στην περιοχή είχαν αντιμετωπίσει, στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετές δυσκολίες στο να ακολουθήσουν τις κινήσεις των καρχαριών. Αρχικά, προσπάθησαν χρησιμοποιώντας πομπούς , μέθοδος που δεν απέδωσε καρπούς καθώς το σήμα τους χανόταν σταδιακά όταν οι καρχαρίες πλησίαζαν τα kelp forests.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biology Letters αναφέρεται ότι οι επιστήμονες αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Δελεάζοντας τους καρχαρίες με δολώματα κατάφεραν να τους φέρουν κοντά στην επιφάνεια και να τοποθετήσουν στα πτερύγια τους κάμερες και ανιχνευτές κίνησης. Τα όργανα ήταν ειδικά σχεδιασμένα ώστε ύστερα από την πάροδο μερικών ωρών να αποκολληθούν από το δέρμα των καρχαριών και να συλλεχθούν στη συνέχεια από τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες κατάφεραν λοιπόν, ύστερα από πολύωρη προσπάθεια να τοποθετήσουν όργανα μελέτης σε οκτώ καρχαρίες, συγκεντρώνοντας συνολικά 28 ώρες υλικού. Η προσπάθεια αυτή είναι η πρώτη καταγραφή και άρα απόδειξη ότι «οι λευκοί καρχαρίες χρησιμοποιούν τα υποθαλάσσια δάση με μεγάλη συχνότητα», καταρρίπτοντας τη θεωρία ότι τα κελπ αποτελούν ένα ασφαλές μέρος για τις φώκιες.

Δείτε το βίντεο που άλλαξε τα όσα πίστευαν μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...