Λυκόφως για πολλούς βίσωνες του αμερικανικού πάρκου | Yellowstone Yellowstone National Park
Επικαιρότητα

«Λεπίδι» στους βίσωνες τού Yellowstone λόγω υπερπληθυσμού

Υπό εξαφάνιση μέσα στο διάσημο αμερικανικό πάρκο θα καταστεί το είδος των μεγαλόσωμων βοοειδών, καθώς πρόκειται να κοπούν 900 πλεονάζοντα κεφάλια
Protagon Team

Στο πανέμορφο αμερικανικό εθνικό πάρκο Yellowstone κυκλοφορούν πάρα πολλοί βίσωνες. Ωστόσο είναι πια ανεπιθύμητοι.

Οι ειδικοί λένε ότι η εκεί παρουσία αυτών των μεγαλόσωμων βοοειδών θα δημιουργήσει προβλήματα στη γεωργία και σε άλλα ζωντανά πλάσματα του πάρκου. Με λίγα λόγια, η ζωή των βισώνων μετράει αντίστροφα: 900 τέτοια ζώα θα θανατωθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Τουλάχιστον, δεν μπορούν να ξέρουν το μαύρο μέλλον τους.

Βίσωνας της Ευρώπης στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας τον περασμένο μήνα, περιπλανάται αδιάφορος για τα δίποδα, για τις μεταναστευτικές ροές τους, για τα απαραβίαστα σύνορά τους (REUTERS/Marko Djurica)

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, αυτά τα επιβλητικά ζώα σχεδόν εξαφανίστηκαν από τα βοσκοτόπια στις αρχές του 20ού αιώνα και πλέον ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Εκεί ο πληθυσμός τους είναι 5.400 κεφάλια, όμως αυξάνεται 15% ετησίως παρά την επίφοβη για τους βίσωνες «συγκατοίκησή» τους με σαρκοβόρα άγρια ζώα, όπως είναι ο λύκος.

Ούτε οι λύκοι, λοιπόν, κατάφεραν να μειώσουν τον πληθυσμό τους. Ομως όπου ο λύκος υστερεί, αδρανεί ή τεμπελιάζει επεμβαίνει δραστικά ο άνθρωπος και δίνει τη… λύση που τόσο καλά μόνο αυτός ξέρει.