350
Ενα λαμπερό εξωτερικά και εσωτερικά κτίριο, με μοντέρνο σχεδιασμό σε μινιμάλ γραμμές | Reynaers Aluminium UK

Κτίριο στην Ολλανδία έχει τον υψηλότερο «οικολογικό βαθμό»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2019, 14:12
Ενα λαμπερό εξωτερικά και εσωτερικά κτίριο, με μοντέρνο σχεδιασμό σε μινιμάλ γραμμές
|Reynaers Aluminium UK

Κτίριο στην Ολλανδία έχει τον υψηλότερο «οικολογικό βαθμό»

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2019, 14:12

Το καλυμμένο από παράθυρα κτίριο, που το καθένα περιλαμβάνει τρεις σειρές από τζάμια, φωτοβολταϊκά συστήματα και ειδικούς θερμικούς αγωγούς και βρίσκεται στην ολλανδική πόλη Τίλμπουργκ, είναι σήμερα ο πιο οικολογικός επαγγελματικός χώρος στον κόσμο.

Εχει κατασκευαστεί από την βρετανική εταιρεία «Reynaers Aluminium UK» και ανήκει στην εταιρεία «Rhenus», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφοδιαστικής αλυσίδας στον κόσμο, με περισσότερους από 31.000 εργαζομένους και 660 κτίρια στην κατοχή της.

Οι πύλες εφοδιασμού έχουν τριπλή είσοδο για να μην γίνεται αλλαγή στη θερμοκρασία

Η οροφή του κτιρίου είναι καλυμμένη από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία όχι απλώς της παρέχουν ενεργειακή αυτονομία, αλλά τροφοδοτεί περίπου 750 οικιακές μονάδες (σπίτια) κάθε χρόνο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Αλφονς βαν Ερβεν στο BBC.

Φέτος τον Μάιο, το κτίριο έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία από διαπιστευμένη ομάδα βρετανών αξιολογητών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (BREEAM) επαγγελματικής μονάδας, μετά από ανάλυση πολλών παραμέτρων που έγιναν σε περισσότερα από 500.000 κτίρια σε 70 χώρες του κόσμου, με στόχο την πράσινη πιστοποίησή τους.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός έχει ελάχιστες γωνίες και επικεντρώνεται τις καμπύλες και τους κύκλους

Το κτίριο είναι απολύτως αεροστεγές, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θερμικές γέφυρες για απώλειες θερμοκρασίας τον χειμώνα, που είναι και το ζητούμενο στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Το σκέπαστρό του διαθέτει δύο μεγάλες αντλίες, οι οποίες τραβούν αέρα από το φυσικό περιβάλλον και τον χρησιμοποιούν για το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου.

Για τις εξαιρετικά κρύες ημέρες του χειμώνα, διατίθενται ειδικά μπόιλερ. Μάλιστα, η εταιρεία υπολογίζει ότι τα έχει εγκαταστήσει για να λειτουργούν μόνο δέκα ημέρες τον χρόνο. Ωστόσο, αυτές είναι οι μεγάλες λεπτομέρειες του οικολογικού χαρακτήρα του.

Πέρα από τη λειτουργικότητα είναι και αισθητικά ιδιαίτερα σύγχρονο

Περιμετρικά το κτίριο είναι καλυμμένο με τζάμια, ώστε να επιτρέπει στο φυσικό φως να μπαίνει μέσα και να μην χρειάζεται στο μεγαλύτερο μέρος του τεχνητό φωτισμό (λάμπες).

Τα μέτρα βιώσιμης ανάπτυξης επεκτείνονται ακόμη και στις τουαλέτες, όπου το νερό στα καζανάκια συλλέγεται στην ταράτσα κάθε φορά που βρέχει.