640
Το πρώτο project της εταιρείας Vertical Harvest δημιουργήθηκε στο Τζάκσον, της Πολιτείας Γουαϊόμινγκ | Vertical Harvest

Κτίρια-αγροκτήματα στο κέντρο της πόλης!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 17:38
Το πρώτο project της εταιρείας Vertical Harvest δημιουργήθηκε στο Τζάκσον, της Πολιτείας Γουαϊόμινγκ
|Vertical Harvest

Κτίρια-αγροκτήματα στο κέντρο της πόλης!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 17:38

Στις ΗΠΑ έχουν ιδρυθεί κάποιες start-up κάθετης γεωργίας που παράγουν λαχανικά σε παλιές αποθήκες, άδεια χαλυβουργεία, ή άλλους χώρους μακριά από την καρδιά των πόλεων. Ωστόσο, τώρα είναι σε εξέλιξη ένα νέο project, που σκοπό έχει να δημιουργήσει πολυώροφα θερμοκήπια υδροπονικής καλλιέργειας σε συνδυασμό με συγκροτήματα προσιτής κατοικίας σε αστικές περιοχές.

«Η επαναφορά του αγροκτήματος στο κέντρο της πόλης μπορεί να έχει πολλά οφέλη», λέει στη Fast Company η Νόνα Γέχια, αρχιτέκτονας και διευθύνουσα σύμβουλος της Vertical Harvest, μιας εταιρείας που σύντομα θα αρχίσει τις εκσκαφές στο Γουέστμπρουκ του Μέιν. Το νέο κτίριο, που θα κτίσει εκεί, θα συνδυάζει μια κάθετη φάρμα με προσιτή στέγαση. Παρόμοια συγκροτήματα θα ακολουθήσουν στο Σικάγο και στην Ταϊόγκα Ντίστρικτ της Φιλαδέλφεια.

Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Κολούμπια, η Νόνα Γέχια εμπνεύστηκε τον συνδυασμό προσιτής στέγης, θέσεων εργασίας και κάθετης καλλιέργειας (Facebook /Vertical Harvest Farms)

«Νομίζω ότι αυτό που πραγματικά καταλάβαμε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο -παρόλο που ανέκαθεν εμείς σε αυτό βασιζόμαστε- είναι ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε συγκλίνουσες οικονομικές, κλιματικές και υγειονομικές κρίσεις που συνδέονται με την πρόσβαση των ανθρώπων σε υγιεινή διατροφή, σταθερή και αποδοτική εργασία και δίκαιη στέγαση», λέει η Γέχια, «Και το είδαμε ως εργαλείο αστικής ανάπλασης που έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και τις τρεις κρίσεις», συμπληρώνει.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 με ένα project σε μια στενή λωρίδα γης δίπλα σε ένα πάρκινγκ στο Τζάκσον, Γουαϊόμινγκ. Και ένας από τους στόχους της ήταν να δημιουργήσει στην περιοχή θέσεις εργασίας για άτομα με σωματικές αναπηρίες. Το 2019, έκανε ένα συμβόλαιο με την Fannie Mae για να διερευνήσει πώς τα θερμοκήπιά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας και καλής διατροφής, και να μελετήσει πώς θα μπορούσε  ένα αγρόκτημα να ενσωματωθεί σε ένα υπάρχονπροσιτό οικιστικό συγκρότημα στο Σικάγο, ως μοντέλο για νέα projects.

To project του Τζάκσον έχει βραβευτεί ως η καλύτερη οικολογική επιχείρηση της περιοχής (Facebook /Vertical Harvest Farms)

Τώρα, καθώς το project του Σικάγου προχωράει και επεκτείνεται σε άλλες πόλεις, η Vertical Harvest θα δημιουργήσει επιπλέον νέες θέσεις εργασίας για άτομα, τα οποία διαφορετικά θα είχαν δυσκολία να βρουν δουλειά, σε συνεργασία με κατά τόπους οργανώσεις  για τον εντοπισμό τους. «Μέρος του project είναι η παροχή υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων αλλά και θέσεις εργασίας με βιώσιμους μισθούς», λέει η Γέχια, προσθέτοντας ότι όλες οι εταιρείες τους προσφέρουν το νέο ελάχιστο ωρομίσθιο των 15 δολαρίων (12,5 ευρώ την ώρα) με δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης.

Σε κάθε κτίριο, το ισόγειο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει εύκολη πρόσβαση και ευκαιρίες διασκέδασης σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το θερμοκήπιο θα καλύπτει μια επιφάνεια 6.500 τμ στον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο, και θα παράγει περίπου 500 τόνους λαχανικών ετησίως. Ο αριθμός των κατοικιών ποικίλλει ανάλογα με τον χώρο. Στο Μέιν, για παράδειγμα, το project περιλαμβάνει 50 στεγαστικές μονάδες ενώ επίσης θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίας.

Η Ντέστινι βρήκε εργασία πλήρους απασχόλησης στη Vertical Harvest μέσω μιας οργάνωσης που στηρίζει μονογονεϊκές οικογένειες (Facebook / Vertical Harvest Farms)

Στο Σικάγο, μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινή κουζίνα στο πρώτο επίπεδο. Σε κάθε τοποθεσία, εξάλλου, οι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα επιτόπου. Ακόμη, η Vertical Harvest σχεδιάζει να επιτρέψει και σε άλλους γείτονες να αγοράζουν λαχανικά απευθείας από το αγρόκτημα.

Θα προμηθεύει σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, νοσοκομεία και άλλους μεγάλους πελάτες, αλλά σχεδιάζει επίσης να επιδοτήσει το 10-15% της συγκομιδής, για μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και άλλες οργανώσεις της κοινότητας. «Δημιουργώντας ένα αγρόκτημα μεγάλης κλίμακας σε μια έρημο τροφίμων, ανοίγουμε μια μεγάλη πηγή υγιεινών, τοπικά καλλιεργημένων τροφίμων, που θα προσφέρονται 365 ημέρες το χρόνο», λέει η εμπνευσμένη αρχιτέκτονας Νόνα Γέχια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...