253
|

ΗΠΑ: Ηλικιωμένος πύθωνας γέννησε εφτά αυγά χωρίς να έχει βρεθεί με αρσενικό τα τελευταία 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 17:18

ΗΠΑ: Ηλικιωμένος πύθωνας γέννησε εφτά αυγά χωρίς να έχει βρεθεί με αρσενικό τα τελευταία 20 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2020, 17:18

Ενα μυστήριο απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους ανθρώπους στον ζωολογικό κήπο του Σεντ Λούις. Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας 62χρονος θηλυκός πύθωνας γέννησε επτά αυγά, παρόλο που δεν έχει έρθει σε επαφή με αρσενικό για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο Μαρκ Γουόνερ, διευθυντής ερπετολογίας στον ζωολογικό κήπο, υποστήριξε πάντως ότι είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι και ανεξήγητο για αυτά τα ζώα να αναπαράγονται χωρίς να έχει υπάρξει επαφή με το αντίθετο φύλο.

Τα φίδια μερικές φορές αποθηκεύουν σπέρμα για το ενδεχόμενο καθυστερημένης γονιμοποίησης. Ωστόσο η συγκεκριμένη γέννηση είναι ασυνήθιστη, επειδή οι πύθωνες σταματούν να γεννούν αυγά πολύ πριν φτάσουν στα 60 τους, είπε ο Γουόνερ.

«Πρόκειται σίγουρα για το γηραιότερο φίδι στην ιστορία, τουλάχιστον όσο γνωρίζουμε, που γεννάει αυγά», σχολίασε.

Ο πύθωνας, στον οποίο δεν έχει δοθεί όνομα, γέννησε τα αυγά στις 23 Ιουλίου. Τρία από τα αυγά παραμένουν σε επωαστήρα, δύο χρησιμοποιήθηκαν για γενετική δειγματοληψία και τα άλλα δύο δεν επωάστηκαν.

Τα πέντε αυγά αναμένεται να εκκολαφθούν σε περίπου έναν μήνα. Η γενετική δειγματοληψία θα δείξει εάν τα αυγά αναπαράχθηκαν σεξουαλικά ή ασεξουαλικά, δηλαδή με προαιρετική παρθενογένεση.

Ο μόνος άλλος πύθωνας στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο είναι ένα αρσενικό περίπου 31 ετών, που όμως βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του κήπου, ενώ κανένα από τα φίδια δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Το συγκεκριμένο φίδι είχε γεννήσει ξανά το 1990, αλλά τότε μπορεί να είχε πραγματοποιηθεί η σύλληψη έπειτα από επαφή με το αρσενικό που αναφέρθηκε παραπάνω, καθώς εκείνη την εποχή τα φίδια τοποθετήθηκαν μαζί ενώ οι φύλακες καθάριζαν τα κλουβιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...