278
Η μέλισσα Wallace (κάτω) σε σχέση με μια φυσιολογική μέλισσα | Screenshot/Youtube

Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου εντοπίστηκε ξανά ζωντανή μετά από 38 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 09:00
Η μέλισσα Wallace (κάτω) σε σχέση με μια φυσιολογική μέλισσα
|Screenshot/Youtube

Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου εντοπίστηκε ξανά ζωντανή μετά από 38 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 09:00

Επιστήμονες κατάφεραν να φωτογραφήσουν ζωντανή την μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου για πρώτη φορά μετά από το 1981 που είχαν χάσει εντελώς τα ίχνη της.

Η γιγάντια μέλισσα, που σε μήκος φτάνει τον αντίχειρα ενός ενήλικα, εντοπίστηκε σε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας, μέσα στη φωλιά τερμιτών ενός δέντρου.

Μετά από πολλές ημέρες εντατικής έρευνας, επιστήμονες άγριας ζωής κατάφεραν να βρουν μια μοναδική θηλυκή μέλισσα, την οποία φωτογράφησαν και βιντεοσκόπησαν.

Η γιγάντια μέλισσα φτάνει σε μήκος τον αντίχειρα ενός ενήλικα

Γνωστό ως «γιγάντια μέλισσα Wallace», το συγκεκριμένο έντομο πήρε το όνομά του από τον βρετανό φυσιοδίφη και εξερευνητή Αλφρεντ Γουάλας, που την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1858.

Στο παρελθόν, επιστήμονες είχαν εντοπίσει διάφορα δείγματα του είδους έως το 1981, αλλά έκτοτε οι ζωολόγοι είχαν χάσει τα ίχνη της.

Όπως τονίζει ο Independent, τον Ιανουάριο, μια ομάδα ερευνητών ακολούθησε τα βήματα του βρετανού φυσιοδίφη στο ταξίδι του στην Ινδονησία σε μια προσπάθεια να βρουν και να φωτογραφίσουν την μέλισσα.

«Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις από κοντά αυτό το “ιπτάμενο μπουλντόγκ” για το οποίο δεν ήμασταν καν βέβαιοι πως υπάρχει ακόμη ως είδος», σχολίασε ο φωτογράφος φυσικής ιστορίας, Κλέι Μπολτ, που τράβηξε τα πρώτα στιγμιότυπα και βίντεο της μέλισσας.

«Βλέποντας πόσο όμορφη και μεγάλη είναι στην πραγματικότητα, ακούγοντας τον ήχο των πελώριων φτερών της ενώ πετούσε δίπλα στο κεφάλι μου, ήταν καταπληκτικό», πρόσθεσε.

Ο Ιλάι Ουάιμαν, εντομολόγος του πανεπιστημίου Πρίνστον και ειδικός στις μέλισσες, ελπίζει η επανεύρεση του είδους να δώσει την αφορμή για νέες έρευνες στο μέλλον για την βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας των μελισσών, εντείνοντας την προσπάθεια προστασίας της υπό τον φόβο της οριστικής εξαφάνισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...