2237
Ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτήρισε θετική χρονιά το 2019 | terna-energy.com

Περιστέρης στους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Βάζουμε πλάτη και σε αυτή τη συγκυρία»

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 19:11
Ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτήρισε θετική χρονιά το 2019
|terna-energy.com

Περιστέρης στους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Βάζουμε πλάτη και σε αυτή τη συγκυρία»

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 19:11

Τη διαβεβαίωση ότι οι  άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εργάζονται με ζήλο, αφοσίωση και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της δύσκολης -λόγω κορονοϊού- συγκυρίας και τη διασφάλιση της περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου, έδωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης, απευθυνόμενος στους μετόχους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

«Και σε αυτή τη συγκυρία βάζουμε πλάτη! Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία», τόνισε ο κ. Περιστέρης, «να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της χώρας μας, όλων εσάς των μετόχων μας και των εργαζομένων μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς και αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του Ομίλου μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Γι αυτό και «παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος», πρόσθεσε, ενώ απευθυνόμενος στους μετόχους τόνισε ότι η συνολική καταβολή μετρητών θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15%. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι μέτοχοι θα λάβουν 34 λεπτά ανά μετοχή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος Περιστέρη στους μετόχους:

Η φετινή μας «συνάντηση» είναι ομολογουμένως πολύ διαφορετική. Η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει επιφέρει και σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις, άλλαξε άρδην -κυριολεκτικά σε μια νύχτα- συνήθειες απόλυτα ταυτισμένες με την ανθρώπινη ύπαρξη και λειτουργία, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, εκείνο που πιστεύω ακράδαντα ότι παραμένει αναλλοίωτο είναι το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης που μας ενώνει χρόνια τώρα. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια είναι για όλους εμάς στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ οδηγός, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Κι είμαι σίγουρος ότι κι εσείς αισθάνεστε ότι ανταποδίδουμε με όλες μας τις δυνάμεις την εμπιστοσύνη σας, με πολύ σκληρή δουλειά, με διαχρονικά θετικά αποτελέσματα, με ικανοποιητικές αποδόσεις και με χρηστή Διοίκηση.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο οι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εργάζονται με ζήλο, αφοσίωση κι υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση της ιδιαίτερης αυτής συγκυρίας και τη διασφάλιση της περαιτέρω ανάπτυξης του Ομίλου μας. Η υγεία κι η ασφάλεια των εργαζομένων μας και των συνεργατών μας ήταν και παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητά μας και καταφέραμε μέχρι σήμερα να διασφαλίσουμε ταυτόχρονα και το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας για όλους και την όσο το δυνατόν ομαλότερη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας μας.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας, όπου η εταιρεία μας πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αποτελεί πλέον παγκόσμια προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται ως μια σοφή επιχειρηματική αλλά κι επενδυτική επιλογή και στις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε. Και πιστεύουμε τώρα, ακόμα περισσότερο από ποτέ, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας να συνεχίσει με ένταση τη στροφή της προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς. Οι επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετά Covid-19 εποχή για μια σειρά από λόγους:

• Γιατί υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 – 9 δισ. ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.

• Γιατί στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν, μόλις θεσπιστεί το επί μακρόν κυοφορούμενο θεσμικό τους πλαίσιο, επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση.

• Γιατί άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ως άνω επενδύσεις ΑΠΕ είναι και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 – 2,5 δισ. ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.

• Γιατί τα ως άνω έργα ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά και τα αντλησοταμιευτικά, έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία: της τάξης του 50% τα αιολικά, του 70% τα υδροηλεκτρικά και του 75% τα αποθηκευτικά – αντλησοταμίευσης.

• Γιατί τα έργα ΑΠΕ έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία και απασχόληση. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη του διεθνούς οργανισμού IRENA που μόλις κυκλοφόρησε (“Global Renewables Outlook 2020»), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ επιστρέφουν στην οικονομία €3-8 (ανάλογα με την τεχνολογία και τις τοπικές συνθήκες) για κάθε 1€ που επενδύεται σε αυτές, ενώ μπορούν να τετραπλασιάσουν τον αριθμό απασχολούμενων στον τομέα, σε ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

• Γιατί αρκετά από τα ως άνω έργα ΑΠΕ έχουν και σημαντικά πρόσθετα οφέλη, είτε περιβαλλοντικά/οικονομικά, όπως τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας/βιοαερίου, είτε τουριστικής αναβάθμισης/σταθεροποίησης του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά και αποθηκευτικά έργα.

Αγαπητοί Μέτοχοι,

Το 2019 ήταν μια θετική χρονιά, καθώς η διεθνοποιημένη παρουσία του Ομίλου μας και η συνέχιση του επενδυτικού μας προγράμματος επέτρεψε την αύξηση των οικονομικών μας μεγεθών και της εγκατεστημένης ισχύος μας. Πλέον, όμως, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση -δημόσιας υγείας και οικονομική-, η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.

Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος στις ΑΠΕ στην Ελλάδα κατά 550 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε στην καθαρή ενέργεια στη χώρα μας υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Οι επενδύσεις αυτές δείχνουν την πίστη μας στις δυνατότητες και της προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας σε επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας στην καθαρή ενέργεια και σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και όλων των πολιτών. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών στόχων για ενίσχυση των ΑΠΕ, αλλά και των στόχων του προγράμματος απεξάρτησης της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι τη στιγμή αυτή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, μπροστάρηδες σε αυτό οφείλουν να είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά μας, μπορούμε περήφανα να ισχυριστούμε ότι και σε αυτή τη συγκυρία βάζουμε πλάτη! Είμαστε και πάλι σε θέση να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε και κατά την διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και στην καθαρή ενέργεια, προς όφελος της χώρας μας, όλων εσάς των μετόχων μας και των εργαζομένων μας, αλλά και να διατηρούμε συνεχώς κι αδιαλείπτως το σύνολο των διαθεσίμων του Ομίλου μας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα. Κι είμαστε χαρούμενοι που επιτυγχάνουμε πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε προγραμματίσει τους στόχους που θέτουμε. Με τις νέες επενδύσεις που ξεκινήσαμε, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου μας σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται πλέον στα 1938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς μας αισθητά νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχαμε ανακοινώσει.

Παράλληλα, συνεχίζουμε τις επενδύσεις μας και στους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας πέραν της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και της αποθήκευσης, με νέες επενδύσεις σε έργα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων, όπου σύντομα ελπίζουμε να ξεκινήσουμε τις εργασίες κατασκευής του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όμως δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να μελετάμε νέες επενδυτικές προτάσεις κι επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διερευνώντας καθημερινά τις τεχνολογικές εξελίξεις για να διατηρήσουμε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην πρωτοπορία της καθαρής ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας.

Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα και σε κάτι που ενδιαφέρει όλους τους μετόχους. Πέρα από τα θετικά αποτελέσματα και την επίτευξη των επιχειρηματικών κι επενδυτικών στόχων μας, δείχνουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς εσάς, φροντίζοντας διαχρονικά τα συμφέροντά σας και μέσω της συστηματικής διανομής χρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, και φέτος η συνολική καταβολή μετρητών προς τους μετόχους θα είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2019, χρονιά κατά την οποία είχε επίσης αυξηθεί κατά περίπου 15% (σε σχέση με το 2018).

Αγαπητοί φίλοι,

Ατενίζουμε το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από ό,τι συνήθως, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους μας και για την εθνική μας οικονομία.

Ελπίζω σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί, υγιείς, από κοντά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για τη σύγκληση της Γ.Σ. έχει ως εξής:

Συνήλθε σήμερα, 29/04/2020, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., στην οποία παρέστησαν 151 Μέτοχοι κομιστές 85.521.024 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι ποσοστό 75,07 % επί του Μετοχικού Κεφαλαίου και ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις:

Θέμα 1ο: Εγκρίθηκαν με ψήφους 85.462.547 υπέρ (99,93 % επί των παρισταμένων) και αποχή 58.477 (0,07 % επί των παρισταμένων), στο σύνολό τους, οι Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις (εταιρικές και ενοποιημένες) για τη χρήση 2019 όπως καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αποτυπώθηκαν αναλυτικά στην Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση, αντίγραφο της οποίας διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους Μετόχους μαζί με αντίγραφο της αναφοράς της Επιτροπής Ελέγχου προς την Γενική Συνέλευση.

Θέμα 2ο: Εγκρίθηκε, με ψήφους 85.397.639 υπέρ (99,86 % επί των παρισταμένων), και 120.385 κατά (0,14 % επί των παρισταμένων) και αποχή 3.000 (0,00 % επί των παρισταμένων), η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την διανομή μερίσματος 0,17 € ανά μετοχή, ήτοι συνολικού ποσού 19.060.173,06 € για τη χρήση 2019, σύμφωνα με το άρθρου 160 του Ν. 4548/2018. Το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας.

Εγκρίθηκε ομόφωνα με ψήφους 85.518.024 υπέρ, η καταβολή αμοιβών, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 109 και 110 του ν. 4548/2018 και του άρθρου 14 του Καταστατικού της Εταιρείας, στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στα μέλη των Επιτροπών για τη χρήση 2019, συνολικού ποσού 700.000 €, από τα φορολογηθέντα κέρδη της Εταιρείας.

Θέμα 3ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 85.043.517 υπέρ (99,44 % επί των παρισταμένων) και 400.000 κατά (0,47 % επί των παρισταμένων) και αποχή 77.507 (0,09 % επί των παρισταμένων), ενέκρινε την συνολική διαχείριση της χρήσης 2019 από τα Μέλη του Δ.Σ. και συγκεκριμένα των κ.κ. Γεωργίου Περιστέρη, Γεωργίου Περδικάρη, Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη, Γεωργίου Σπύρου, Μιχαήλ Γουρζή, Βασιλείου Δεληκατερίνη, Γεωργίου Κούβαρη, Gagik Apkarian και Γεωργίου Μέργου.

Θέμα 4ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 85.040.517 υπέρ (99,44 % επί των παρισταμένων) και 403.000 κατά (0,47 % επί των παρισταμένων) και αποχή 77.507 (0,09 % επί των παρισταμένων), απάλλαξε τον Ελεγκτή από κάθε ευθύνη ή αποζημίωση απορρέουσα από την άσκηση των καθηκόντων του για την χρήση 2019.

Θέμα 5ο: Ανακοινώθηκε, με ψήφους 84.093.587 υπέρ (98,33 % επί των παρισταμένων) και 1.427.437 κατά (1,67 % επί των παρισταμένων), η εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας στη συνεδρίασή του της 2ας Απριλίου 2020, σύμφωνα με τον ν. 4548/18, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 10 του Καταστατικού της Εταιρείας, του κ. Εμμανουήλ Μουστάκα του Μιχαήλ, Πολιτικό Μηχανικό, ως νέο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Βασίλειου Δεληκατερίνη, για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του, δηλαδή το αργότερο έως την 30η Ιουνίου 2022.

Θέμα 6ο: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, με ψήφους 79.710.475 υπέρ (93,21 % επί των παρισταμένων) και 5.810.549 κατά (6,79 % επί των παρισταμένων), την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για την έγκριση της έκθεσης αποδοχών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τη χρήση 2019 σύμφωνα με το άρθρο 112 του ν. 4548/2018, σύμφωνα με την οποία δεν καταβλήθηκαν αποδοχές στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της χρήσης 2019 κατ’ εφαρμογή της Πολιτικής Αποδοχών που εγκρίθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18.12.2019.

Θέμα 7ο: Εκλέχθηκε, με ψήφους 85.072.034 υπέρ (99,47 % επί των παρισταμένων) και 448.990 κατά (0,53 % επί των παρισταμένων), η ελεγκτική εταιρεία GRANT THORNTON για τον έλεγχο των Εταιρικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων 2020 και αμοιβή επί τη βάσει της αντίστοιχης του 2019 μετά τυχόν αναπροσαρμογής ανάλογα με τις ανάγκες του ελέγχου.

Θέμα 8ο: Η Γενική Συνέλευση, με ψήφους 83.890.561 υπέρ (98,09 % επί των παρισταμένων) και 1.627.463 κατά (1,90 % επί των παρισταμένων) και αποχή 3.000 (0,00 % επί των παρισταμένων), ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 10% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, με κατώτατη τιμή αγοράς τριάντα λεπτά του ευρώ (0,30 €) και ανώτατη τιμή τριάντα ευρώ (30,00 €), η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός χρονικού διαστήματος είκοσι τεσσάρων μηνών, ήτοι το αργότερο μέχρι και την 28η Απριλίου 2022, και εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για την τήρηση όλων των σχετικών με την ως άνω έγκριση νόμιμων διατυπώσεων.

Θέμα 9ο: Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε με ψήφους 78.098.939 υπέρ (91,32 % επί των παρισταμένων) και 7.422.085 κατά (8,68 % επί των παρισταμένων), την αναθεώρηση και παράταση της διάρκειας για τέσσερα (4) έτη, της εγκεκριμένης από την Ε.Γ.Σ. της 18.12.2019 Πολιτικής Αποδοχών, που συντάχθηκε με επιμέλεια της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Αμοιβών.

Επί του 10ου θέματος «Διάφορες ανακοινώσεις, εγκρίσεις και συζήτηση θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος», η Διοίκηση της Εταιρείας αναφέρθηκε στα έργα, την πορεία, τις εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις καθώς και την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Δεν προτάθηκαν θέματα προς έγκριση και λήψη αποφάσεων.