293
Εντυπωσιακή η συμμετοχή των Γάλλων στις εφετινές ευρωεκλογές | REUTERS/Pascal Rossignol

Περισσότεροι Ευρωπαίοι ψήφισαν στις εφετινές ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:57
Εντυπωσιακή η συμμετοχή των Γάλλων στις εφετινές ευρωεκλογές
|REUTERS/Pascal Rossignol

Περισσότεροι Ευρωπαίοι ψήφισαν στις εφετινές ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2019, 19:57

Σημαντικά μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις εφετινές ευρωεκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες, παρατηρεί ηλεκτρονικό δημοσίευμα της Corriere della Sera. (Τα στοιχεία αφορούν τη συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι της εκλογικής ημέρας και για τη Γαλλία έως τις 5 το απόγευμα.)

Η έκκληση της ηγεσίας των Βρυξελλών αλλά και των ευρωπαίων πολιτικών για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έγινε ευμενώς αποδεκτή από τους λαούς των βορείων και ανατολικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρίως: εκεί η συμμετοχή αυξήθηκε πολύ, σε αντίθεση με τον Νότο της Ευρώπης, γράφει το ιταλικό Μέσο.

Από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου πάντως ανακοινώθηκε μία πρώτη εκτίμησή για την προσέλευση του κόσμου στις εκλογές.

Η Ευρωβουλή εκτιμά ότι η συμμετοχή κυμαίνεται μεταξύ 49% και 52%, ένα ποσοστό δηλαδή σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 42,61% των προηγούμενων ευρωεκλογών

Κατά μέσον όρο, τα ποσοστά συμμετοχής το μεσημέρι της Κυριακής καταγράφηκαν υψηλότερα σε σχέση με τις εκλογές του 2014: σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είχε ψηφίσει το 16,72% όσων διαθέτουν δικαίωμα ψήφου (ενώ 16,01% ήταν το 2014).

Ρεκόρ στη Γαλλία!

Στην Ιταλία υπήρξε σταθερότητα στη συμμετοχή (16,7%), στη Γερμανία η συμμετοχή έφθασε από 24% σε 29%, ενώ στη Γαλλία σημείωσε ρεκόρ, αφού μέχρι το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι πολίτες σε ποσοστό 19,26% και στις 5 το απόγευμα σε ποσοστό 43%!

Στη Δανία η συμμετοχή αυξήθηκε κατά 4% και στη Ρουμανία κατά 6%, ενώ στην Πολωνία διπλασιάστηκε (από 7% έφθασε στο 14%)! Εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό συμμετοχής στην Ισπανία: το μεσημέρι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ήταν 34% στο εκλογικό σώμα, δηλαδή δέκα μονάδες υψηλότερη από το 2014. Η άνοδος του ποσοστού της συμμετοχής των ψηφοφόρων επιβεβαιώνεται και για την Ουγγαρία (30,5% από 19% που ήταν πριν από πέντε χρόνια). Η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται και στην Αυστρία, όπου το 58% των δικαιούχων (+ 13%) έχει ήδη καταθέσει την ψηφοφορία στην αυλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...