452
Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ουδείς γνωρίζει πώς γινόταν η «διανομή» του ναρκωτικού | Shutterstock

Ερευνα: Περίπου 800 γραμ. κοκαΐνης την ημέρα κατανάλωναν οι κάτοικοι της Αττικής στην καραντίνα

Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας, ουδείς γνωρίζει πώς γινόταν η «διανομή» του ναρκωτικού
|Shutterstock

Ερευνα: Περίπου 800 γραμ. κοκαΐνης την ημέρα κατανάλωναν οι κάτοικοι της Αττικής στην καραντίνα

Στα… ναρκωτικά κατέφυγαν κάποιοι κάτοικοι της πρωτεύουσας, για να αντέξουν την κατάσταση του εγκλεισμού στη διάρκεια της καραντίνας τους προηγούμενους μήνες, ενώ μικρότερη αύξηση παρουσίασαν τα αντικαταθλιπτικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 800 γραμμάρια την ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 οπότε και άρχισε να λειτουργεί το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο!

«Η ανάλυση προκύπτει από τον μεταβολίτη της κοκαΐνης, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για πραγματικό αριθμό και όχι για έναν απλό υπολογισμό. Μάλιστα, σε μερικές ημέρες που ολοκληρώνεται ένα ακόμη μέρος της μελέτης, θα γνωρίζουμε και ακριβώς πόσα άτομα πήραν και ποιο ναρκωτικό την συγκεκριμένη περίοδο», εξηγεί στο Protaogn ο Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ.

Η ποσότητες βέβαια αφορούν την Αττική. «Η ανάλυση γίνεται από τα λύματα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, που καταλήγουν στο ίδιο σημείο» εξηγεί ο ίδιος.

Αναφορικά με την αμφεταμίνη (έκσταση, MDMA), η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%, σε σύγκριση με το 2019.

Πολύ μικρότερη αύξηση που έφτασε στο 37% παρουσίασε η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης (crystal).

Παυσίπονα

Η αύξηση κατά 36% του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη ήταν χαρακτηριστική της κατάστασης του φόβου και της προφυλακτικής χρήσης λάθος φαρμάκων. Οι οδηγίες που δόθηκαν από τις Υγειονομικές Αρχές αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον τριπλασιασμό κατανάλωσης της παρακεταμόλης, αλλά και ταυτόχρονης μείωσης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ηρεμιστικά

Σχετικά με τα κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (βενζοδιαζεπίνες) που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά ή υπναγωγά, αν και δεν παρατηρείται έντονη διακύμανση σε σχέση με το 2019, ο καθηγητής λέει, ωστόσο πώς εμφανίζεται αύξηση 77% στην κατανάλωση της λοραζεπάμης (tavor), φαρμακευτικής ουσίας με αγχολυτική δράση.

Αντικαταθλιπτικά

Στα αντικαταθλιπτικά παρουσιάστηκε αύξηση 31%. «Με δεδομένο ότι η πανδημία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία του πληθυσμού, εξετάστηκε παράλληλα η ιδιαίτερης σημασίας κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, και παρατηρήθηκε αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», σχολιάζει ο ίδιος.

Πώς γίνεται η μέτρηση

«Παρακολουθούμε και αναλύουμε τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια, αναλύοντας χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις τους εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Εντοπίζουμε ναρκωτικά, φάρμακα, ψυχοδραστικές ενώσεις, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα, βλέπουμε τη μεταβολή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως της αδρεναλίνης και της δοπαμίνης και λαμβάνουμε πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, στην αρχική φάση της οικονομικής κρίσης, τα έτη 2010-2014, παρατηρήσαμε δραματική αύξηση ψυχοφαρμάκων, η οποία αποτυπώθηκε στα λύματα. Καταγράψαμε αύξηση κατά 35 φορές στη χρήση αντιψυχωσικών, κατά 19 φορές στις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά και υπνωτικά) και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά. Η Ψυττάλεια δέχεται τα λύματα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας μας. Εμείς έχουμε την κατάλληλη μεθοδολογία ώστε αξιόπιστα να δίνουμε πληροφορίες για τη συμπεριφορά του συνόλου του πληθυσμού. Μάλιστα, τη μεθοδολογία αυτή την έχει ενσωματώσει το Κέντρο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ναρκωτικών στην Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...