380
Σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος της καρδιάς μετά την ηλικία των 55 ετών (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Περίπου 300.000 Βρετανοί κινδυνεύουν από κρυφή νόσο της καρδιάς

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 21:20
Σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος της καρδιάς μετά την ηλικία των 55 ετών (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Περίπου 300.000 Βρετανοί κινδυνεύουν από κρυφή νόσο της καρδιάς

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2022, 21:20

Ερευνα που έγινε στη Βρετανία, αποκάλυψε ότι περίπου 300.000 άτομα πάσχουν, δίχως να το γνωρίζουν, από μία πάθηση η οποία δυνητικά θα μπορούσε να τους στοιχίσει ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Πρόκειται για τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, της οποίας η λειτουργία μειώνεται στα ηλικιωμένα άτομα.

Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν οι Times του Λονδίνου, η αύξηση των περιστατικών οφείλεται στη γήρανση του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της χώρας, θα αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι συχνά χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.

Στους μισούς από αυτούς η πάθηση είναι τόσο προχωρημένη, που ενδέχεται τα επόμενα πέντε χρόνια να χάσουν τη ζωή τους, αν δεν λάβουν έγκαιρα θεραπεία, είτε χειρουργική, είτε φαρμακευτική.

Κατά τη στένωση της αορτικής βαλβίδας, η βασική βαλβίδα εκροής της καρδιάς παρουσιάζει στένωση και σκλήρυνση, κάτι που δεν της επιτρέπει να ανοίγει πλήρως. Αυτό μπορεί να μειώσει ή και να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο σώμα. Ετσι, η καρδιά εργάζεται εντατικότερα, οδηγώντας σταδιακά σε εξασθένιση του καρδιακού μυός.

Στην περίπτωση σοβαρού βαθμού στένωσης, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση, καθώς εκδηλώνονται συμπτώματα όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος) ή σφίξιμο, ζαλάδα ή λιποθυμία (συγκοπικά επεισόδια), δύσπνοια, κόπωση και αρρυθμία.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση, καθώς δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο της καρδιάς τους, και έτσι τα συμπτώματα γίνονται εμφανή μόνο όταν η κατάσταση είναι ήδη προχωρημένη.

Τι έδειξε η έρευνα

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, περίπου το 1,5% των ατόμων άνω των 55 ετών στη Βρετανία το 2019 είχαν την πάθηση. Περίπου το 68% από αυτούς είχαν ήδη εκδηλώσει κάποια συμπτώματα. Συνολικά 161.000 χρειάζονται κάποιου είδους χειρουργική αποκατάσταση.

Ο αριθμός των ασθενών ενδέχεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού αυξάνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς έγκαιρη θεραπεία, ενδέχεται τα επόμενα πέντε χρόνια να χάσουν τη ζωή τους στη χώρα 172.859 άτομα με σοβαρή στένωση αορτής. Περίπου 10.000 θα είναι οι νεκροί μεταξύ 55 και 64 ετών, σχεδόν 30.000 σε άτομα ηλικίας 65 με 74 ετών και η πλειοψηφία άνω των 75 ετών.

«Καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, ο αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία με στένωση αορτής αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, γεγονός που αναπόφευκτα θα θέσει το Σύστημα Υγείας υπό μεγαλύτερη πίεση», σχολίασε ο σερ Νιλς Σάμανι, ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...