250
Ζώντας ανάμεσα σε σκουπίδια... | George Vitsaras / SOOC

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το hotspot στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:31
Ζώντας ανάμεσα σε σκουπίδια...
|George Vitsaras / SOOC

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το hotspot στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2018, 13:31

Ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον κρίθηκε το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμοδότηση – εισήγηση της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου.

Ετσι, ο καταυλισμός στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου -που έχει χαρακτηριστεί και «κολαστήριο»-,  απειλείται με «λουκέτο».

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό κείμενο ο χώρος θεωρείται ακατάλληλος καθώς «στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής».

Μάλιστα, με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κυρίας Χριστιάνας Καλογήρου, τάσσεται προθεσμία 30 ημερολογιακών ημερών στο αρμόδιο υπουργείο, για την αποκατάσταση όλων των σχετικών προβλημάτων, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Αν η συγκεκριμένη προθεσμία παρέλθει χωρίς να έχουν λυθεί όλα τα αναφερόμενα προβλήματα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο.