758
Το γυμνό μάτι είδε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή, το VAR ήταν αδύνατο να βγάλει άκρη, οπότε επιστρατεύθηκε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το οποίο απεφάνθη πως το νικητήριο γκολ των Ιαπώνων ήταν έγκυρο | REUTERS/Jennifer Lorenzini

Πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή;

Sportscaster Sportscaster 2 Δεκεμβρίου 2022, 16:56
Το γυμνό μάτι είδε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή, το VAR ήταν αδύνατο να βγάλει άκρη, οπότε επιστρατεύθηκε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα, το οποίο απεφάνθη πως το νικητήριο γκολ των Ιαπώνων ήταν έγκυρο
|REUTERS/Jennifer Lorenzini

Πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα τη γραμμή;

Sportscaster Sportscaster 2 Δεκεμβρίου 2022, 16:56

Πέρασε, ή δεν πέρασε, η μπάλα τη γραμμή; Το γυμνό μάτι είδε ότι την πέρασε. Οι διαιτητές, επίσης. Στη χαμηλή σέντρα του Καόρου Μιτόμα προς τον Αό Τανάκα έδωσαν άουτ, ακυρώνοντας το γκολ του ιάπωνα επιθετικού. Ο προπονητής των Ισπανών, Λουίς Ενρίκε, δεν πίστεψε ούτε τη φωτογραφία που έδειχνε ότι δεν πέρασε ολόκληρη την τελική γραμμή: «Κάποιος έχει πειράξει την εικόνα που μου έδειξαν, δεν μπορεί να είναι αληθινή. Το ένιωσα, πως κάτι περίεργο συνέβαινε, καθώς τα λεπτά κυλούσαν και ο VAR αργούσε να αποφασίσει». Αλλά στην εποχή της τεχνολογίας, το video replay έχει πάντα δίκιο.

Η φάση ήταν τόσο οριακή, τόσο δύσκολη, ώστε ο Video Assistant Referee ήταν αδύνατο να βγάλει άκρη χωρίς τη βοήθεια του beIN SPORTS, του τηλεοπτικού σταθμού που μεταδίδει τους αγώνες του Μουντιάλ στο Κατάρ. Ενα δικό του, υπερσύγχρονο μηχάνημα έδωσε την απάντηση. Το γκολ ήταν έγκυρο, για χιλιοστά. «Λίγα χιλιοστά, αλλά, στην πραγματικότητα, μίλια μακριά από το να είμαστε στους καλύτερους του Κόσμου», έγραψε το Spiegel γι’ αυτό το τέρμα, με το οποίο η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία και έστειλε τους Γερμανούς πρόωρα πίσω στο σπίτι τους για δεύτερη διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Bild το πήρε κατάκαρδα: «Το τέλος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού έθνους. Μετά το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία πιστεύαμε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Από σήμερα (χθες) ξέρουμε ότι μπορούν. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ». Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επίσης. «Η Γερμανία πέφτει ξανά στην άβυσσο», ήταν ο τίτλος της. Ο αποκλεισμός των τετράκις πρωταθλητών Κόσμου προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως, όμως δεν συμμερίστηκαν όλοι τον πόνο των «πάντσερ».

Οι Αγγλοι αντιμετώπισαν το πάθημά τους ως Θεία Δίκη. «Κλάψτε κι άλλο, θυμηθείτε το γκολ του Λάμπαρντ», έγραφε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά tweets των βρετανών φιλάθλων. Το 2010 στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, στον νοκ-άουτ αγώνα Αγγλίας – Γερμανίας, ο Φρανκ Λάμπαρντ είχε σκοράρει για το 2-2, όμως ο διαιτητής και ο επόπτης δεν αντιλήφθηκαν ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή του τέρματος. Στο τέλος οι Αγγλοι ηττήθηκαν με 4-1, και αποκλείστηκαν. Τότε δεν υπήρχε, ακόμη, η τεχνολογία που θα βοηθούσε για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οπως, βεβαίως, δεν υπήρχε και το 1966, ώστε να ξεκαθαρίσει την περιβόητη φάση με το γκολ – «φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ στην παράταση του τελικού, στο Γουέμπλεϊ.

Απογοητευμένος ο γερμανικός πάγκος, αφού η εθνική ομάδα ναι μεν κέρδισε την Κόστα Ρίκα, αποκλείστηκε όμως από τους Ιάπωνες και ένα αμφιλεγόμενο γκολ (REUTERS/Annegret Hilse)

Το αμφιλεγόμενο γκολ του Τανάκα ήταν η κορυφαία πράξη ενός δράματος που το παγκόσμιο κοινό του ποδοσφαίρου βίωσε το βράδυ της Πέμπτης. Για περίπου τρία λεπτά τα σκορ είχαν διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο, που αποκλείονταν από την επόμενη φάση του τουρνουά, και η Γερμανία, και η Ισπανία. «Δεν το είχα αντιληφθεί. Αν το γνώριζα, θα είχα πάθει έμφραγμα», τόνισε στο BBC Sports, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ο προπονητής των Ισπανών, Λουίς Ενρίκε. «Ηταν λες και παρακολουθούσαμε ταινία τρόμου», εξομολογήθηκε στο βρετανικό δίκτυο ο γερμανός μεσοεπιθετικός, Κάι Χάβερτς.

Η Ισπανία γλίτωσε από έναν αναπάντεχο αποκλεισμό, χάρη στη νίκη των Γερμανών επί της Κόστα Ρίκα. Εχασε την πρωτιά του ομίλου της, όμως μπορεί να της βγει σε καλό – αν περάσει το Μαρόκο, στους «8» αποφεύγει τη Βραζιλία. Το άλλο «βαρύ χαρτί» του τουρνουά, που δεν συνεχίζει, είναι το Βέλγιο. Στην αναμέτρηση με την Κροατία δημιούργησε 16 τελικές προσπάθειες. Σύμφωνα με τη στατιστική, οι ευκαιρίες αυτές «άξιζαν» τρία γκολ. Δεν πέτυχε ούτε ένα, με μοιραίο παίκτη τον Ρομελού Λουκάκου. Έτσι, η Κροατία πέρασε ως δεύτερη του ομίλου, πίσω από το Μαρόκο, το οποίο έκανε την απόλυτη υπέρβαση. Κατέκτησε την πρωτιά σε έναν όμιλο που περιλάμβανε τη φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κροατία, και το Βέλγιο, που το 2018 είχε νικήσει την Αγγλία στον μικρό τελικό.

Η Αφρική δικαιούται να υπερηφανεύεται για τους άθλους της σε αυτό το Μουντιάλ. Το Μαρόκο και η Σενεγάλη προκρίθηκαν, η Τυνησία έμεινε εκτός «στο νήμα», και η Γκάνα με το Καμερούν διατηρούσαν τις ελπίδες τους μέχρι την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Είναι φανερό ότι, πλέον, καλή μπάλα δεν παίζουν μόνο οι Λατινοαμερικανοί και οι Ευρωπαίοι.

Οι Γερμανοί έχουν νιάτα με ταλέντο. Σύντομα θα επιστρέψουν. Για τη λεγόμενη «χρυσή φουρνιά» του Βελγίου, όμως, ο αποκλεισμός σημαίνει το τέλος μιας εποχής. Ο κύκλος μιας σπουδαίας ομάδας κλείνει, χωρίς οι «Κόκκινοι Διάβολοι» να έχουν πετύχει κάτι περισσότερο από μια τρίτη θέση (στο Μουντιάλ της Ρωσίας). Υπάρχει μια ιστορική αλήθεια, την οποία οι Βέλγοι δεν κατάφεραν να διαψεύσουν: ότι τα Παγκόσμια Κύπελλα τα κατακτούν οι παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου. Την Κούπα δεν την κέρδισε, ποτέ, κάποιο αουτσάιντερ. Με μόνη εξαίρεση την Ουρουγουάη, αλλά πολύ παλιά. Τότε που το ποδόσφαιρο ήταν εντελώς διαφορετικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...