596
|

Πέντε συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Alco

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 11:03

Πέντε συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της Alco

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2021, 11:03

Σε πρώτη ανάγνωση, η δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Open δεν έδειξε κάτι που δεν ξέραμε. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μάλιστα να δέχεται σοβαρή φθορά μολονότι βρίσκεται 18 μήνες στην εξουσία και η χώρα αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση (υγειονομική, οικονομική και με την Τουρκία). Μάλιστα ενώ οι πολίτες δείχνουν περισσότερο να διαφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνονται, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όμως αυτή η δημοσκόπηση επιτρέπει να εξαχθούν κάποια πολιτικά συμπεράσματα, τόσο για τα δύο κόμματα εξουσίας όσο και για την ελλάσονα αντιπολίτευση (εν συντομία, στην έρευνα της Alco, η ΝΔ συγκεντρώνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,9%, το Κίνημα Αλλαγής 5,9%, το ΚΚΕ 5,7%, η Ελληνική Λύση 4,1% και το ΜέΡΑ25 2,7%).

1. Η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ δύσκολα αμφισβητείται. Παρά το lockdown και τους χιλιάδες νεκρούς του δεύτερου κύματος, η ΝΔ παίρνει ένα 39% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 23,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο ήταν 38% και 22,6%. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει κάτι, αλλά η ΝΔ κερδίζει και αυτή —η αισιοδοξία για την έλευση του εμβολίου και την ορατή έξοδο από του τούνελ, παίζει καθοριστικό ρόλο.

2. Η δημοσκοπική ηγεμονία της ΝΔ είναι εντυπωσιακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είναι 38,2%. Δηλαδή μικρότερο από το 39% της ΝΔ. Η «δεξαμενή» τού (ας το πούμε έτσι) αντί-ΝΔ μετώπου δεν έχει δυναμική, ούτε και προοπτικές, όπως φαίνεται.

3. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρόβλημα, όχι τόσο λόγω της δημοσκοπικής υποαπόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ —άλλωστε το κόμμα του έχει πάρει 1,3% από την προηγούμενη έρευνα— αλλά λόγω της δικής του απήχησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα 21% έναντι 45% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ μεσολαβεί η απάντηση «κανένας» με ένα 30%.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι τριπλό. Πρώτον ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει τη δημοφιλία του: μετά από μια κάμψη το φθινόπωρο λόγω του δεύτερου κύματος, των αστοχιών και του lockdown, τώρα επιστρέφει στο μεγαλύτερο ποσοστό του από το καλοκαίρι. Δεύτερον ο κ. Τσίπρας υποχωρεί σε ποσοστά που είχε τον Ιούλιο —χειρότερα ήταν μόνο τον Μάιο. Και τρίτον, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ένα 23,6% των ερωτηθέντων, υπάρχει ένα μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό, που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό της χώρας —η πολιτική «κληρονομιά» της τετραετίας 2015-19 είναι ακόμα εδώ.

4. Οι πολίτες συνεχίζουν να μην είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία, σε αντίθεση με τη συντριπτική αποδοχή που έδειχναν την περασμένη άνοιξη. Ωστόσο και εδώ φαίνεται να υπάρχει μια υποχώρηση της δυσαρέσκειας, από το 54% στο 48%.

Σε κάθε περίπτωση οι μη ικανοποιημένοι είναι θεωρητικά μια μεγάλη δεξαμενή —αυτοί που θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά και αυτοί που θα τα θεωρούν λίγα.

5. Παρά τη συνέπειά της στη λεγόμενη «δημιουργική αντιπολίτευση», η Φώφη Γεννηματά πληρώνει την κακή δημοσιότητα από την απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής. Η απόφασή της ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο διάστημα 14-17 Ιανουαρίου το ΚΙΝΑΛ υποχώρησε στο 5,9%, χάνοντας μία ολόκληρη μονάδα από την προηγούμενη έρευνα (6,9%). Τώρα το κόμμα της κυρίας Γεννηματά νιώθει τη δημοσκοπική «ανάσα» του ΚΚΕ που βρέθηκε στο 5,7%. Όσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτός πλέον βρίσκεται εκτός ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...