719
| Shutterstock

Πέντε φορές ακριβότερο το ηλεκτρικό – Σε ρεύμα από φωτοβολταϊκά στρέφονται οι καταναλωτές

Avatar Advertorial 27 Απριλίου 2022, 17:31
|Shutterstock

Πέντε φορές ακριβότερο το ηλεκτρικό – Σε ρεύμα από φωτοβολταϊκά στρέφονται οι καταναλωτές

Avatar Advertorial 27 Απριλίου 2022, 17:31

Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πληρώνουν το ρεύμα που καταναλώνουν τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί σε σύγκριση με  την τιμή της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Οι μεγάλες αυξήσεις ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι με την ενεργειακή κρίση και πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με διεθνείς και εγχώριους αναλυτές οι ανατιμήσεις αποδίδονται στα ορυκτά καύσιμα και συγκεκριμένα στο φυσικό αέριο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Η κούρσα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αφού η παραγωγή του στη χώρα μας γίνεται σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο καύσιμο.

Οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος που χορηγεί η κυβέρνηση μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν αρκούν για την πλήρη αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων που επωμίζονται οικογένειες και επιχειρήσεις, ενώ και οι συγκεκριμένοι πόροι δεν είναι αστείρευτοι.

Οι επιλογές για ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκών

Σε αυτό το ενεργειακό περιβάλλον, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν τη λύση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού στη στέγη τους προκειμένου να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η σκέψη είναι πως αν οι ίδιοι παράγουν τις ποσότητες ρεύματος που καταναλώνουν, τότε η οικονομική επιβάρυνση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Η τεχνολογία και η αγορά παρέχουν αυτή τη δυνατότητα μέσα από το Net Metering – Ενεργειακό συμψηφισμό και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη». Προτάσεις, οι οποίες όμως απευθύνονται μόνο σε ιδιοκτήτες κατοικιών και επαγγελματικής στέγης. Προϋποθέτουν επίσης τη δαπάνη σημαντικών χρηματικών ποσών και την γραφειοκρατική διαδικασία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη.

Επιπροσθέτως, το Net Metering απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές με ομοιόμορφη κατανάλωση ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να χάσει τα οφέλη του ενεργειακού συμψηφισμού, αν για κάποιους μήνες η παραγωγή ρεύματος του φωτοβολταϊκού είναι υψηλότερη από την κατανάλωση. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καταναλωτής έχει ένα παράθυρο 3 ετών για να καταφέρει να ωφεληθεί από την υπερβάλλουσα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.   

Αλλά και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» έχει περιορισμούς στην ισχύ της παραγόμενης ενέργειας. Είναι στα 6 Κιλοβάτ για τις περιοχές σε διασυνδεδεμένο δίκτυο και στα 3 Κιλοβάτ για εκείνες που δεν είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Χωρίς φωτοβολταϊκό στη στέγη

Διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τις δύο προαναφερόμενες επιλογές ακολουθεί το πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α που δίνει τη δυνατότητα στους οικιακούς καταναλωτές, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτούν με δυνατότητα 20ετούς σύμβασης το όφελος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα μέσα από τα φωτοβολταϊκά, χωρίς ωστόσο να απαιτείται να τα εγκαταστήσουν.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα ΕΝ.Α. αποτελεί η επιλογή ενός προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας ΗΡΩΝ. Στη συνέχεια, εφόσον συμμετάσχουν στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, γίνονται «παραγωγοί» της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν.

Τα πλεονεκτήματα του ΗΡΩΝ ΕΝ.Α έναντι των άλλων δύο εναλλακτικών είναι:

  • Δεν χρειάζεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη.
  • Εξοικονομούνται δαπάνες από το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης των ηλιακών πάνελ.
  • Διατηρείται η ισχύς του σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.
  • Μεταβιβάζεται σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο Πελάτη ΗΡΩΝ της επιλογής τους.
  • Δεν υπάρχει ο περιορισμός ισχύος των 6 KW, καθώς παρέχεται η δυνατότητα επαύξησης ως και το 75% της συμφωνημένης ισχύος της κατανάλωσής του, εντός της αρχικής τριετίας από την έναρξη του προγράμματος.   

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής τους στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της παραγόμενης καθαρής ενέργειας, τους επιστρέφεται με εκπτώσεις στις χρεώσεις προμήθειας του ρεύματος στο Λογαριασμό τους. Για παράδειγμα για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής, η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε περίπου 1.450 kWh, ετησίως.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  η ετήσια έκπτωση που θα λαμβάνει ο συμμετέχων στο πρόγραμμα ανέρχεται – με βάση τις φετινές τιμές ενέργειας – σε 350 ευρώ (https://www.heron.gr/ena-calculator-v0.9.0/index.html?lang=el). Πρόκειται για μία σημαντικότατη «απόδοση» (~35%), η οποία μάλιστα ανεβαίνει όσο οι τιμές αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια – κι άρα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών – είναι μεγαλύτερη.

Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α παρέχει ευελιξία στο ποσό της συμμετοχής, αλλά και ελευθερία ως προς το χρόνο αποχώρησης από το πρόγραμμα. Ο καταναλωτής που θέλει να διακόψει τη συμμετοχή του δεν επιβαρύνεται με  ποινή πρόωρης αποχώρησης και εισπράττει το ποσό της συμμετοχής του, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο της αποχώρησής του, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που θα έχει ήδη λάβει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...