268
Αμερικανοί στρατιωτικοί εξετάζουν τις ζημιές στη βάση τους μετά την επίθεση του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου | REUTERS/John Davison

Πεντάγωνο: Στους 50 οι στρατιωτικοί με διάσειση από την πυραυλική επίθεση του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 08:26
Αμερικανοί στρατιωτικοί εξετάζουν τις ζημιές στη βάση τους μετά την επίθεση του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου
|REUTERS/John Davison

Πεντάγωνο: Στους 50 οι στρατιωτικοί με διάσειση από την πυραυλική επίθεση του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2020, 08:26

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 50 στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υπέστησαν τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις (διάσειση) κατά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε στις αρχές Ιανουαρίου ο στρατός του Ιράν εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ.

Ο απολογισμός είναι υψηλότερος κατά 16 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο που είχε δημοσιοποιηθεί από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο τονίζει μάλιστα ότι ίσως αναθεωρηθεί στο μέλλον.

Στα συμπτώματα τέτοιου είδους τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων, που αποκαλούνται επίσης «σύνδρομο του απότομου τραντάγματος», συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες, η ευαισθησία στο φως και η ναυτία.

Σε 31 από τους 50 στρατιωτικούς η ιατρική φροντίδα παρασχέθηκε στο Ιράκ και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, ανάμεσά τους οι 15 που διαγνώστηκε ότι υπέστησαν διάσειση πιο πρόσφατα. Αλλοι 18 διακομίστηκαν στη Γερμανία για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία. Τέλος, ένας διακομίστηκε στο Κουβέιτ και έχει πλέον επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Αρχικά, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης διαβεβαίωναν, μετά την επίθεση του Ιράν στις 8 Ιανουαρίου σε αντίποινα για την εξόντωση του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ότι κανένα στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης των στρατιωτικών που τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό, όταν είπε πως «άκουσε ότι έχουν πονοκέφαλο και ένα-δυο άλλα πράματα».

Η επίθεση του Ιράν στη βάση Αϊν αλ Ασαντ ακολούθησε τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη την 3η Ιανουαρίου. Ηταν η κορύφωση των βίαιων επεισοδίων που άρχισαν τον Δεκέμβριο. Οι δύο πλευρές απέφυγαν πάντως την περαιτέρω κλιμάκωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...