433
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την είσοδό του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνοδευόμενος από τον υπουργό Νίκο Παναιγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο | ΙΝΤΙΜΕnews

Πεντάγωνο: Αλεξανδρούπουλη, Σούδα, MDCA (και φρεγάτες) στο «μενού» της επίσκεψης Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 18:42
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την είσοδό του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνοδευόμενος από τον υπουργό Νίκο Παναιγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πεντάγωνο: Αλεξανδρούπουλη, Σούδα, MDCA (και φρεγάτες) στο «μενού» της επίσκεψης Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2021, 18:42

Η παρουσία του γερουσιαστή Μενέντεζ στο Πεντάγωνο αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (βλ. νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021») έχουν γίνει συγκεκριμένες αναφορές για τη παράδοση οπλικών συστημάτων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ηταν επόμενο έτσι, στη συνάντηση που είχε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης να εξεταστούν -μεταξύ άλλων- οι προοπτικές υλοποίησης προβλέψεων του νομοσχεδίου, με δεδομένο μάλιστα ότι  επίκειται και η αναθεώρηση της διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας (Mutual Defence Cooperation Agreement /MDCA) ανάμεσα στις δυο χώρες.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ευχή το νομοσχέδιο  να ψηφιστεί μέχρι το φθινόπωρο, ενώ ευχαρίστησε τους πρεσβευτές των δύο χωρών, Αλεξάνδρα  Παπαδοπούλου και Τζέφρι Πάιατ, για τη συμβολή τους στην προώθηση της συνεργασίας.

Σε εδική τελετή στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, και των δύο πρεσβευτών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απένειμε στον γερουσιαστή Μενέντεζ  τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον αμερικανό γερουσιαστή για τις πρωτοβουλίες του, όπως το νομοσχέδιο U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021».

Από την πλευρά του ο κ. Μενέντεζ εξήρε τον καθοριστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον επαγγελματισμό τους, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Παράλληλα ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο μνημόνιο συναντίληψης θα αποτελέσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.

Υποδεχόμενος τον κ. Μενέντεζ στο υπουργείο, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις απώλειες των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας εδώ και πλέον των δύο αιώνων και σε κοινές αξίες και αρχές, την ελευθερία, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ενέπνευσαν την αμερικανική επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η θέση της χώρας μας τής επιβάλλει να φυλάττει Θερμοπύλες.

Με τη σειρά του ο  αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε για στενή συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας ειδική αναφορά στις κοινές ασκήσεις προς επαύξηση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...