563
Η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 7/6 | INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πελώνη: Τεστ και για τους ανηλίκους από έξι ετών για την είσοδο στη χώρα – βελτιώνεται σταθερά η επιδημιολογική εικόνα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 13:11
Η κυβερνητική εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 7/6
|INTIMENEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πελώνη: Τεστ και για τους ανηλίκους από έξι ετών για την είσοδο στη χώρα – βελτιώνεται σταθερά η επιδημιολογική εικόνα

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 13:11

 Τη σταθερή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των πολιτών ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας.«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά παραμένει ευμετάβλητη», ανέφερε η κυρία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις. Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται», ενώ «οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», σημείωσε.

Τα στοιχεία αυτά, τόνισε η εκπρόσωπος, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών και ταυτόχρονα υποδεικνύουν ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση.

«Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας», γιατί «ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία», επανέλαβε στη σχετική αναφορά της η Αριστοτελία Πελώνη.

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε ειδική αναφορά  στους δύο νέους διαδραστικούς χάρτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (και δήμου στα νησιά).

Οι δύο χάρτες, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έχουν πλέον αναρτηθεί στο https://covid19.gov.gr/covid-map.

Κάνοντας «κλικ» πάνω σε κάθε περιοχή, κάθε πολίτης ή ξένος επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τους ακόλουθους δείκτες:

τον 7-ήμερο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

τον δείκτη θετικότητας (%)

την εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

την εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων (ανοδική, πτωτική ή σταθερή)

Ετσι, τονίζει στην ανάρτησή του ο υφυπουργός, τοπικές αρχές, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, το τείχος ανοσίας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κατά το φετινό καλοκαίρι. Με όπλα τον εμβολιασμό, τους συστηματικούς και μαζικούς ελέγχους διάγνωσης και αυτοδιάγνωσης, τη διαφάνεια και τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και φυσικά την ατομική και συλλογική ευθύνη, μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι, εκτίμησε ο κ. Χαρδαλιάς. Πηγή: Protagon.gr

Οσον αφορά τον τουριισμό και τους εισερχόμενους επισκέπτες στη χώρα μας, πέρα από το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τα ισχύοντας μέτρα, έτσι ώστε, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος,  αφενός να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, ανακοίνωσε ότι από το πρωί της Δευτέρας εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News