514
Η Νάνσι Πελόζι προσέρχεται στη συνεδρίαση για την παραπομπή του Τραμπ σε καθαίρεση | REUTERS/Jonathan Ernst

Πελόζι κατά Τραμπ: «Προφανής και άμεσος κίνδυνος για τη χώρα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 22:31
Η Νάνσι Πελόζι προσέρχεται στη συνεδρίαση για την παραπομπή του Τραμπ σε καθαίρεση
|REUTERS/Jonathan Ernst

Πελόζι κατά Τραμπ: «Προφανής και άμεσος κίνδυνος για τη χώρα»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2021, 22:31

Στις τελευταίες ημέρες της προεδρικής θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται για άλλη μια φορά ενώπιον της παραπομπής από την Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτή τη φορά για υποκίνηση ανταρσίας.

Εχει όμως να αντιμετωπίσει και μια πολιτική ανταρσία από την παράταξή του, καθώς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά ότι θα στηρίξουν το αίτημα των Δημοκρατικών συναδέλφων τους. Ακόμη και χωρίς αυτές διαφοροποιήσεις, οι Δημοκρατικοί που πλειοψηφούν –έστω και με ισχνή διαφορά– θα μπορούσαν να παραπέμψουν τον Τραμπ σε δίκη. Ωστόσο, ακόμη και μία ψήφος από την άλλη πλευρά έχει την πολιτική σημασία της.

Την Τετάρτη η Βουλή, με 221 ψήφους υπέρ και 203 κατά, ψήφισε για την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του Τραμπ. Στη συνέχεια θα γίνει νέα ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης. 

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. «Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

Στη δική του παρέμβαση, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, παραδέχτηκε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, «από τον όχλο των ταραξιών», τον οποίο όχλο «θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως, όταν είδε τι εκτυλισσόταν».

Ωστόσο, ο Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του προέδρου για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πρόσθεσε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Μέχρι στιγμής, έξι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ.

Ενας από αυτούς, ο Νταν Νιουχάους, από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας [ενν. του Καπιτωλίου] κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ δεν κατάφερε να τηρήσει τον όρκο του».

Ηρεμία ζητεί ο Τραμπ

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητά την παραπομπή του, ο Τραμπ ζητάει «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

«Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω, ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους», έγραψε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που σημειωτέον είναι αποκλεισμένος από το Twitter, που τόσο αγαπούσε, και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα.

«Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...