498
Μια πυρηνική βόμβα Β53 στο εργοστάσιο Πάντεξ του Τέξας στις ΗΠΑ | Wikipedia

Πεκίνο: Ναι σε συνομιλίες για το START μόνο αν οι ΗΠΑ μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 20:31
Μια πυρηνική βόμβα Β53 στο εργοστάσιο Πάντεξ του Τέξας στις ΗΠΑ
|Wikipedia

Πεκίνο: Ναι σε συνομιλίες για το START μόνο αν οι ΗΠΑ μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2020, 20:31

Η Κίνα «θα καθόταν με χαρά» στο τραπέζι τριμερών διαπραγματεύσεων ελέγχου των εξοπλισμών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να μειώσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο στα επίπεδα της Κίνας, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να λάβει μέρος σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για την επέκταση του New START, της συμφωνίας πυρηνικών εξοπλισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η ισχύς της οποίας φτάνει στο τέλος της τον Φεβρουάριο του 2021 και θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση.

Ο Φου Κονγκ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου εξοπλισμών του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι η Κίνα «δεν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις πρώην υπερδυνάμεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου την στιγμή που το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ ξεπερνάει κατά περίπου 20 φορές αυτό του Πεκίνου».

«Σας διαβεβαιώ, αν οι ΗΠΑ δηλώσουν ότι είναι έτοιμες να μειώσουν τα πυρηνικά τους στο επίπεδο της Κίνας, εμείς θα καθίσουμε με χαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη μέρα»,είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «γνωρίζουμε όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Ο Φου υποστήριξε ότι «για τις ΗΠΑ, η πρόσκληση προς την Κίνα για συμμετοχή σε τριμερείς διαπραγματεύσεις δεν είναι παρά ένας αντιπερισπασμός που θα χρησιμεύσει ως δικαιολογία στην Ουάσινγκτον για να αποχωρήσει από την επέκταση της New START».

«Ο πραγματικός στόχος είναι να απαλλαγούν από όλους τους περιορισμούς και να επιδιώξουν με πλήρη ελευθερία την στρατιωτική υπεροχή έναντι οποιουδήποτε ανταγωνιστή, πραγματικού ή φανταστικού», δήλωσε ο Φου.

Ο κινέζος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν αποφεύγει την διεθνή διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού» και είναι έτοιμη να συζητήσει με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών.

«Είστε ευπρόσδεκτοι στις συνομιλίες»

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ήδη τον περασμένο Ιανουάριο ότι θέλουν να περιλάβουν την Κίνα στο πλαίσιο των συνομιλιών με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα.

«Δεδομένου ότι το απόθεμα των πυρηνικών όπλων της Κίνας αναμένεται να διπλασιαστεί την προσεχή δεκαετία, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να έχουμε αυτή την τριμερή συζήτηση», είχε δηλώσει τότε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός πρεσβευτής στη Διάσκεψη για το Αφοπλισμό στη Γενεύη, Ρόμπερτ Γουντ.

«Είναι προς το συμφέρον μας, και ειλικρινά προς το συμφέρον όλης της διεθνούς κοινότητας, να είναι η Κίνα στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για να μιλήσουμε όχι μόνο για ορισμένα πυρηνικά θέματα αλλά και για το δόγμα ασφαλείας και τη στρατηγική ασφαλείας», πρόσθεσε.

Το 2019, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από μια μείζονα συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF) του 1987, που είχαν υπογράψει με τη Ρωσία.

Ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους, οι ΗΠΑ στόχευαν τόσο την Κίνα, που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια όπλα που απαγορεύει η συμφωνία αυτή, την οποία δεν έχει υπογράψει το Πεκίνο, όσο και τη Ρωσία που κατηγορείται για παραβίασή της.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύσσουν αυτά τα όπλα, εκτός κι αν η Ρωσία και η Κίνα δεχτούν να σταματήσουν οι ίδιες να τα αναπτύσσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...