678
O Kιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ποζάρει στην Οξφόρδη στο πλαίσιο της προσπάθειάς του «Breaking Two» | REUTERS/Andrew Boyers

Πείραμα: Μπορούμε να τρέξουμε Μαραθώνιο σε κάτω από 2 ώρες;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 18:08
O Kιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ποζάρει στην Οξφόρδη στο πλαίσιο της προσπάθειάς του «Breaking Two»
|REUTERS/Andrew Boyers

Πείραμα: Μπορούμε να τρέξουμε Μαραθώνιο σε κάτω από 2 ώρες;

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 18:08

Ο Κενυάτης Ελιουντ Κιπτσόγκε, ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τέσσερις Μαραθωνίους του Λονδίνου και τον τελευταίο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα επιχειρήσει σε λίγους μήνες κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε απίθανο: να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στην εμβληματική απόσταση των 42.195 μέτρων

Το 2017, τρέχοντας στην πίστα της Μόντσα στην Ιταλία, ο Κιπτσόγκε είχε καταφέρει να τερματίσει σε 2 ώρες και 25 δευτερόλεπτα.

Ο απίθανος όμως αυτός χρόνος, όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο Reuters, δεν επικυρώθηκε ποτέ από τον IAAF και πολύ σωστά: ο Κενυάτης χρησιμοποίησε μέσα ρύθμισης της ταχύτητάς του καθώς και κινούμενους σταθμούς ανεφοδιασμού νερού ενώ η διαδρομή ήταν σε ελεγχόμενο χώρο –κοινώς ο δρομέας έκανε κύκλους σε μια πίστα.

Πάρα ταύτα ο δρομέας δηλώνει πανευτυχής με την επίδοσή του χαρακτηρίζοντάς την ως την «σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του».

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο ίδιος έτρεξε στον Μαραθώνιο του Βερολίνου τερματίζοντας σε χρόνο 2:01.39, καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (εδώ), ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα τρέχοντας στο Λονδίνο με χρόνο 2:02.37.

Το πείσμα του όμως είναι ένα: να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών, γα γίνει ο Ρότζερ Μπάνιστερ του 21ου αιώνα, με μια επίδοση απίστευτη για τα ανθρώπινα όρια αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να διανύσει μια απόσταση 42.195 μ. με μέση ταχύτητα 21,1χλμ/ω.

Το όλο σχέδιο βαφτίστηκε «Breaking Two», οι χορηγοί έσπευσαν ενθουσιασμένοι να συνδράμουν και τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται η νέα απόπειρα, πιθανότατα στη Βρετανία, όπως σημειώνει πάλι το Reuters. Ισως είναι και θέμα συμβολισμών: ήταν στη Βρετανία την άνοιξη του 1954, πριν από 65 χρόνια, όταν ο Μπάνιστερ είχε σπάσει το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο μίλι, μια επίδοση που είχε χαιρετιστεί ως σύμβολο των δυνατοτήτων του ανθρώπου μεταπολεμικά.

Ο ίδιος εξάλλου, φρόντισε να φωτογραφηθεί στην Οξφόρδη εκεί όπου ο Μπάνιστερ είχε πετύχει το θρυλικό ρεκόρ του.

Ο Κιπτσόγκε στην Οξφόρδη μπροστά από την εμβληματική φωτογραφία του Ρότζερ Μπάνιστερ (REUTERS/Andrew Boyers)

Ο Ελιουντ Κιπτσόγκε δεν θα είναι βέβαια μόνος σε όλο αυτό. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα πίσω από το εγχείρημα: η Nike παρέχει τα ειδικά παπούτσια, κορυφαίοι προπονητές και σύμβουλοι τον προπονούν για να τα καταφέρει. Ουσιαστικά το project μοιάζει τόσο με αθλητισμό όσο και με πείραμα καθώς το εγχείρημα θα διεξαχθεί σε συνθήκες που λίγο απέχουν από αυτές ενός εργαστηρίου.

Ο ρόλος του σερ Τζιμ Ράντκλιφ

Υπάρχει εξάλλου και ένα ζήτημα ηθικής –πέρα από τις αμφιλεγόμενες συνθήκες της επικείμενης κούρσας, την αντικανονική παρουσία «λαγών» και άλλων βοηθημάτων.

Το πρόβλημα είναι ότι η ομάδα του «Breaking Two» χρηματοδοτείται από την εταιρεία πετροχημικών Ineos, συμφερόντων του σερ Τζιμ Ράντκλιφ, εκ των πλουσιότερων Βρετανών.

Η περιουσία του σερ Τζιμ, όπως αναφέρει το Forbes, ξεπερνά τα 20 δισ. δολάρια. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα.

Η εταιρεία Ineos σύμφωνα με τον Guardian, κατηγορείται από πολλούς περιβαλλοντολόγους για αλόγιστη χρήση πλαστικών και γενικότερα για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.

Ο Ράντκλιφ αρνείται κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί τη χρηματοδότηση των σπορ για να καλύψει τις «τυραννικές» του μεθόδους (γνωστό στην Αγγλία ως «sportswashing»), υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του βασίζονται εξ ολοκλήρου «σε καλές προθέσεις». Αλίμονο.

Μετά την εξαγορά του ομίλου Sky News, ο Ράντκλιφ έχει προχωρήσει στην χρηματοδότηση αθλητικών εκδηλώσεων δεκάδων σχολείων της Αγγλίας, ενώ υπάρχουν έντονες φήμες ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Ο Κιπτσόγκε ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια της νέας του προσπάθειας θα βοηθηθεί μεταξύ άλλων από ένα αυτοκίνητο που θα κρατά συγκεκριμένο ρυθμό σε κάθε σημείο της κούρσας. Η συγκεκριμένη μέθοδος καθιστά το ρεκόρ αυτομάτως άκυρο.

Αλλά «δεν με ενδιαφέρει το να μετρήσει το ρεκόρ αλλά το να γράψω Ιστορία» απάντησε ο Κενυάτης, ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κούρσα.

Ο αγώνας θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο λόγω των καιρικών φαινομένων του φθινοπώρου που βοηθούν στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων. Η Ineos θα έχει φροντίσει να υπάρχει και «κοινό» που θα εμψυχώνει τον αθλητή, καθιστώντας το όλο εγχείρημα αστείο.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Κιπτσόγκε θα καταφέρει να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών. Το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ πολύ πριν βρεθεί στην αφετηρία της κούρσας. Ο σκοπός από ότι φαίνεται αγιάζει τα μέσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...