521
Ενας άντρας πουλά μάσκες μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Επτά νεκροί και γενικευμένος πανικός από τον κορονοϊό στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2020, 17:30
Ενας άντρας πουλά μάσκες μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Επτά νεκροί και γενικευμένος πανικός από τον κορονοϊό στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 10:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2020, 17:30

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό κατέληξαν τη Δευτέρα στον ιταλικό Βορρά, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε επτά, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρώτος ήταν ένας άνδρας 84 ετών που απεβίωσε στη Λομβαρδία. Το θύμα Νο 4 νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια, όταν μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Μετά το μεσημέρι ανακοινώθηκε ο θάνατος και πέμπτου ανθρώπου, ενός άνδρα 88 ετών, χωρίς να είναι εξαρχής σαφές αν είχε και άλλα προβλήματα υγείας. Και λίγο αργότερα και έκτος θάνατος, μιας γυναίκας περίπου 60 ετών, με υφιστάμενα σοβαρά προβλήματα.

Ο έβδομος άνθρωπος που πέθανε ήταν ένας Λομβαρδός 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Αρχικά αναφέρθηκε και ένας άλλος θάνατος, ενός 84χρονου, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, ωστόσο όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας διευκρινίστηκε ότι πρόκειται περί λάθους.

Ολοι όσοι πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν ηλικιωμένοι ενώ τουλάχιστον τρεις έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία βρέθηκε να μετρά επτά θανάτους σε λιγότερο από 72 ώρες, από αργά την Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας. Τα κρούσματα ανήλθαν πλέον σε πάνω από 200, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίζονται στον Βορρά. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο τετραήμερο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω κι εγώ πώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα κρούσματα» παραδέχτηκε την Κυριακή ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαιώνοντας ότι «από την αρχή ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα».

Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ντόμινο προβλημάτων και μέτρων που θυμίζουν Κίνα. Σε 11 κωμοπόλεις έχει επιβληθεί ένα είδος καραντίνας, ζητώντας από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους. Την ίδια ώρα, ο πανικός μεταδίδεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στις μεγαλουπόλεις. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι του Μιλάνου σχημάτιζαν μεγάλες ουρές στα σουπερμάρκετ αδειάζοντας τα ράφια.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού επίο ιταλικού εδάφους. Το θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κρούσματα κορονοϊού νοτιότερα ή δυτικότερα της Λομβαρδίας.

Παράλληλα, εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες και το καρναβάλι  στη Βενετία, ακυρώθηκαν. Κεκλεισμένων των θυρών και άνευ θεατών πραγματοποιήθηκε η επίδειξη μόδας της φθινοπωρινής συλλογής του Τζόρτζιο Αρμάνι στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου.

Οι πόλεις έχουν αρχίζει να ερημώνουν, με το κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις για κάθε ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, η κρίση του κορονοϊού δεν επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, να ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Βαλκανικής που είναι ήδη κράτη μέλη της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ιδιαίτερα μέτρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έγιναν γνωστές από τη Ρώμη, οι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά θα γίνουν χωρίς θεατές. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν αναβληθεί όλα τα μας στη Λομβαρδία και στο Βένετο.

Ακόμη αποφασίστηκε πολλά προγράμματα της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης να μεταδίδονται στο εξής χωρίς την παρουσία κοινού στο στούντιο.

Στα τρένα έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά τζελ για τους επιβάτες και το προσωπικό, ενώ σε όλη την χώρα τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...