687
Ο πρίγκιπας Κάρολος χαιρετά τη Ριάνα, τη νέα «εθνική ηρωίδα του Μπαρμπέιντος, στη διάρκεια της τελετής στο Μπρίτζαουν | REUTERS/Toby Melville/Pool

Παρουσία του Καρόλου και της «εθνικής ηρωίδας» Ριάνα, το Μπαρμπέιντος αποχώρησε από το βρετανικό στέμμα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 12:26
Ο πρίγκιπας Κάρολος χαιρετά τη Ριάνα, τη νέα «εθνική ηρωίδα του Μπαρμπέιντος, στη διάρκεια της τελετής στο Μπρίτζαουν
|REUTERS/Toby Melville/Pool

Παρουσία του Καρόλου και της «εθνικής ηρωίδας» Ριάνα, το Μπαρμπέιντος αποχώρησε από το βρετανικό στέμμα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 12:26

Το νησί Μπαρμπέιντος είναι πλέον από την Τρίτη προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και έπαψε να αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους.

Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυχτα, «γεννήθηκε» η νέα Δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην Πλατεία των Ηρώων, στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της χώρας.

Η πρώτη εκλεγμένη πρόεδρος του νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής, Σάντρα Μέισον, ορκίστηκε τα μεσάνυχτα στη διάρκεια της επίσημης τελετής, στην οποία παρέστησαν ο πρίγκιπας Κάρολος, ως εκπρόσωπος του βρετανικού στέμματος και η σταρ της ποπ, Ριάνα, που κατάγεται από το Μπαρμπέιντος και ανακηρύχθηκε «εθνική ηρωίδα» της χώρας. Η τελετή ήταν κλειστή στο κοινό.

«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της. Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον της. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε η Μέισον.

Το νησί είχε κηρυχθεί ανεξάρτητο από τη Βρετανία το 1966, έπειτα από 400 χρόνια. Η σημερινή τελετή συνέπεσε με την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας του.

Ετσι, πλέον, επικεφαλής της χώρας είναι η πρόεδρος Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτρια, μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο.

Η Σάντρα Μέισον επιτηρεί την έπαρση των επίσημων σημαιών του κράτους

Μιλώντας στην τελετή, ο Κάρολος, είπε: «Την ώρα που το συνταγματικό καθεστώς σας αλλάζει, ήταν σημαντικό για εμένα να είμαι μαζί σας για να υπογραμμίσω και πάλι τα πράγματα που δεν αλλάζουν. Οπως τη σύμπραξη ανάμεσα στο Μπαρμπέιντος και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ζωτικής σημασίας μέλη της Κοινοπολιτείας».

Το Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Εκτάκτως, λόγω της τελετής, στο Μπαρμπέιντος ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της Covid-19, ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Ο Κάρολος, η πρώτη πρόεδρος του Μπαρμπέιντος, Σάντρα Μέισον (στο μέσο) και η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ αποχωρούν μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας της προέδρου, στο Μπρίτζταουν / Jonathan Brady/Pool via REUTERS

Μετά τους κανονιοβολισμούς και ένα σόου με πυροτεχνήματα, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί του νησιού και μουσική, ενώ η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ ανακήρυξε τη Ριάνα «εθνική ηρωίδα».

Η Μότλεϊ δήλωσε ότι στην 33χρονη σταρ θα δοθεί ο τίτλος του Εθνικού Ηρωα του Μπαρμπέιντος υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Η πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ ανακοινώνει την ανακήρυξη της συγκινημένης Ριάνα ως «εθνικής ηρωίδας» του Μπαρμπέιντος, υπό το βλέμμα της προέδρου Σάντρα Μέισον – /Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Ωστόσο, η πρωθυπουργός δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποίο απένειμε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας.

«Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγγνώμη ούτε έχει δώσει κάποιου είδους αποζημίωση», είπε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών, στο Μπαρμπέιντος.

Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ενωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί.

«Οι ανισότητες στον πλούτο, η δυνατότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη ακτιβίστρια.

Αλλοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό.

Πριν από την πανδημία, σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν ετησίως το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων.

Τώρα, η ανεργία πλησιάζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Μπαρμπέιντος, με τους περίπου 300.000 κατοίκους του, ακολουθεί τα παραδείγματα των Φίτζι (1987) και του Μαυρίκιου (1992), που έγιναν Δημοκρατίες έπειτα από χώρες της Καραϊβικής όπως ο Δομίνικος, η Γουϊάνα και το Τρινιντάντ – Τομπάγκο, στα χρόνια του ’70.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι το παράδειγμα του Μπαρμπέιντος θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που έχουν αρχηγό τους τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, συνολικά ακόμα 15.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...