470
Σέρφινγκ στην παραλία του Μπιαρίτζ | Shutterstock

Παριζιάνοι έφεραν στο Μπιαρίτζ πληθωρισμό και καβγάδες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 21:05
Σέρφινγκ στην παραλία του Μπιαρίτζ
|Shutterstock

Παριζιάνοι έφεραν στο Μπιαρίτζ πληθωρισμό και καβγάδες

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 21:05

«Το μέρος είναι ρεζερβέ για τους ντόπιους. Τουρίστες, go home!» Σε ποιον τοίχο τάχα να γράφτηκε αυτό το αφιλόξενο σύνθημα; Μήπως σε κάποιου απομονωμένου χωριού τη στάνη; Μπα, στο κοσμοπολίτικο κατά τα λοιπά Μπιαρίτζ, στο γαλλικό θέρετρο του Ατλαντικού, που βρίσκεται κοντά στην Ισπανία και πάντα συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, παραθεριστών κυρίως, αλλά εσχάτως και… επενδυτών εκ Παρισίων.

Θα το βρείτε στις εισόδους της πόλης, λέει η Corriere della Sera, να προειδοποιεί τους ξένους, ιδίους όσους διαθέτουν οχήματα με πινακίδες που φέρουν τον αριθμό 75 ως ένδειξη έδρας, τουτέστιν τους Παριζιάνους. Κινδυνεύουν τα λάστιχά τους – από ντόπιο σουγιά. Η θερμή υποδοχή που επιφυλάσσεται στους πρωτευουσιάνους όταν πηγαίνουν στην πατρίδα του ευρωπαϊκού σέρφινγκ οφείλεται και στη δική τους συμπεριφορά.

Ο τοπικισμός συνοδεύει το σερφ παντού στον κόσμο, σε όλες τις παραλίες του αθλήματος, από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Να, και οι Γενοβέζοι δεν χαίρονται όταν οι Μιλανέζοι πλατσουρίζουν στη Θάλασσα της Λιγουρίας, λέει ο συντάκτης της Corriere. Στη χειρότερη εκδοχή του, ο τοπικισμός του σέρφινγκ είναι μία μορφή αλαζονείας και εγωισμού, ενώ στην καλύτερη μία ανακλαστική αντίδραση στην αγένεια όσων ξένων αγνοούν τους κανόνες και επιδεικνύουν επικίνδυνη συμπεριφορά.

Η G7 του  2019 Η σύνοδος των G7 του 2019 είχε γίνει στο Μπιαρίτζ, και οι φακοί κατέγραψαν ορισμένα χαριτωμέμα ενσταντανέ. Επάνω, η Μπριζίτ Μακρόν και η Μελάνια Τραμπ αστειεύονται με έναν όμιλο από ευδιάθετους σέρφερ. Κάτω, στην πολυσύχναστη παραλία των σέρφερ περιπολούν μόνο έφιπποι αστυφύλακες (ΕΡΑ: JULIEN DE ROSA/POOL και NEIL HALL)

Ομως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στο Μπιαρίτζ δεν έχει να κάνει με το θαλάσσιο σπορ. Η μισαλλοδοξία απέναντι στους Παριζιάνους σχετίζεται με τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία: όλο και περισσότεροι Παριζιάνοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή –αφού μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως πια-, προκαλώντας ανατιμήσεις στην κτηματαγορά. Και το Μπιαρίτζ διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να θεωρείται ιδανικός τόπος για επένδυση σε γη και ακίνητα.

«Πολλοί από τους πελάτες μας διαθέτουν ήδη κατοικίες στo Παρίσι», λέει ένας μεσίτης ακινήτων στον ιταλό συντάκτη, «όμως τώρα θέλουν να μετακομίσουν εδώ και ήδη στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία του Μπιαρίτζ». Η τάση δημιούργησε αναταράξεις στην τοπική αγορά, μάλιστα φθάσαμε στο σημείο ένα σπιτάκι με πάρκινγκ και ελάχιστο κηπάριο να πωλείται 900 χιλιάδες ευρώ! Οι παλαιοί μόνιμοι κάτοικοι, με μισθούς πολύ μικρότερους από τους παριζιάνικους, ετέθησαν αμέσως εκτός μάχης.

Κάπως έτσι εμφανίστηκαν και τα απειλητικά ή προειδοποιητικά συνθήματα σε πινακίδες και πανό: «Παριζιάνοι, γυρίστε στο Παρίσι» ή «Είστε ο ιός της περιοχής μας!» Και ο τοπικός Τύπος άρχισε να μιλάει ανοιχτά για «εισβολή» από την πρωτεύουσα. Υπάρχει ένταση, η οποία μεταφέρεται και στις παραλίες του σέρφινγκ. Το Μπιαρίτζ είναι η πόλη που αγκάλιασε το καλιφορνέζικο σπορ όταν αυτό έφθασε στην Ευρώπη μεταπολεμικώς, το 1956, ωστόσο στην ιστορία μας το σέρφινγκ είναι μόνο η αφορμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...