638
Εξαρση μισογυνικής βίας στο Παρίσι: ο νεαρός με το κινητό στο αυτί μόλις έσπρωξε αυτή τη γυναίκα στην κλίμακα του σταθμού Λα Σαπέλ... | Υοutube

Παρίσι: «Ζώνες χωρίς καμάκια» για την ασφάλεια των γυναικών

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 20:17
Εξαρση μισογυνικής βίας στο Παρίσι: ο νεαρός με το κινητό στο αυτί μόλις έσπρωξε αυτή τη γυναίκα στην κλίμακα του σταθμού Λα Σαπέλ...
|Υοutube

Παρίσι: «Ζώνες χωρίς καμάκια» για την ασφάλεια των γυναικών

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2021, 20:17

Η Μαρλέν Σκιαπά είναι υπουργός στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, με χαρτοφυλάκιο αρμόδιο και για την ισότητα των δύο φύλων. Τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστεί στη γαλλική ειδησεογραφία επειδή ανακοίνωσε νέα μέτρα εναντίον όσων παρενοχλούν γυναίκες στη μέση του δρόμου, σε πλατείες, σταθμούς, κ.λπ.

Ενα από τα μέτρα για τα οποία μίλησε η υπουργός είναι η δημιουργία «ζωνών χωρίς καμάκια», οι οποίες υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσουν αυτές που τώρα κρίνονται επικίνδυνες για τις Γαλλίδες. Οπως ευκόλως αντιλαμβάνεται ο καθένας, καθοριστικό ρόλο στην προσδοκώμενη αλλαγή θα παίξει η σκληρή αστυνόμευση.

Πέρα από τα περίχωρα-γκέτο των αραβικής καταγωγής Γάλλων και τα καρτιέ των μεταναστών, πλέον είναι πολλές και οι γειτονιές της καθαυτό πόλης (ιδιαιτέρως ακριβής, κατά τα λοιπά) στις οποίες μία γυναίκα είναι αδύνατον να περπατήσει σε δημόσιο χώρο χωρίς να υποστεί κάποια λεκτική ή άλλης μορφής βία.

Υπάρχουν ακόμη και καθαρά εγκληματικές συμπεριφορές ανεξάρτητες από το σεξ, όπως φαίνεται και από ένα τιτίβισμα της υπουργού: κάποιος δεν δίστασε να σπρώξει μία γυναίκα από τα σκαλοπάτια σταθμού του μετρό στο 18ο Διαμέρισμα! Απίθανα πράγματα…

Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις στο Παρίσι –και έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό της πόλης-, αν και από το 2018 υπάρχει νόμος που τιμωρεί τη «σεξιστική συμπεριφορά» σε δημόσιους χώρους και επιβάλλει πρόστιμα πολύ τσουχτερά.

Για να δει τι ακριβώς συμβαίνει στο Ιλ ντε Φρανς (που είναι ο νομός της πρωτεύουσας), η Σκιαπά έκανε επί τόπου έρευνα σε τρένα και σταθμούς του παρισινού μετρό και των προαστιακών γραμμών, ξεκινώντας από τον πλέον κεντρικό σιδηροδρομικό κόμβο Σατλέ λεζ Αλ, από το οποίο περνούν οι περισσότεροι από τους έξι εκατομμύρια διακινουμένους κάθε 24ωρο στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον σταθμό του Σατλέ επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες που κάνουν οι γυναίκες καθημερινώς, ότι υφίστανται μικροκλοπές ή σοβαρότερες ληστείες υπό την απειλή βίας, όπως και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Στα καθαρά σεξουαλικά αδικήματα, οι περιγραφές των γυναικών ξεκινούν από ένα «τρίψιμο» στο στριμωξίδι των ωρών αιχμής και φθάνουν μέχρι και την απόπειρα βιασμού, παρά το μέγα πλήθος.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην ομάδα καταστολής σεξουαλικών αδικημάτων είπαν απερίφραστα στη Σκιαπά ότι είναι «έκπληκτοι» από τη βία ορισμένων τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα με όσους ψευδώς δηλώνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η ίδια η Σκιαπά εξιστόρησε ανάλογες κακές εμπειρίες της, και είπε ότι αν δώσεις ραντεβού με γυναίκα στο Σατλέ, θα αναγκαστεί να υπομείνει πολλά όση ώρα θα σε περιμένει: «Το βίωσα ως νεαρή γυναίκα και ως μητέρα έφηβης κόρης».

Στη συνέχεια, η υπουργός μετέβη με το μετρό σε κάποιους σταθμούς και μίλησε με επιβάτισσες και υπευθύνους. Τους διαβεβαίωσε ότι η παρενόχληση θα εξαφανιστεί με τη «χαρτογράφηση» των συμβάντων που θα επιτρέψει τη στοχευμένη έρευνα. Αυτή η «χαρτογράφηση» για την οποία μίλησε η υπουργός θα εμπλουτιστεί με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Viral το επεισόδιο στο Λα Σαπέλ

Σε ένα βίντεο που έγινε viral στη Γαλλία βλέπουμε μία γυναίκα να σπρώχνεται από έναν νεαρό στις σκάλες του σταθμού του μετρό Λα Σαπέλ, της ομώνυμης περιοχής στο βόρειο 18ο διαμέρισμα. Είχε προηγηθεί διαπληκτισμός μεταξύ τους. Να η επίμαχη σκηνή, «παγωμένη» σε ένα καρέ.

Η συνέχεια του βίντεο δείχνει τη γυναίκα έντρομη να πέφτει καμιά δεκαριά σκαλοπάτια και να κατορθώνει να συγκρατηθεί στο πλατύσκαλο. Ο νεαρός μετά την πράξη του έσπευσε να εξαφανιστεί. Το πρόσωπό του έχει καταγραφεί καθαρά στο βίντεο, και η Αστυνομία τον αναζητεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...