305
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν | REUTERS/Annegret Hilse

Παρίσι, Βερολίνο και Βαρκελώνη ζητούν από τη Φον ντερ Λάιεν μέτρα κατά του Airbnb

Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 13:41
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
|REUTERS/Annegret Hilse

Παρίσι, Βερολίνο και Βαρκελώνη ζητούν από τη Φον ντερ Λάιεν μέτρα κατά του Airbnb

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 13:41

Στελέχη της δημοτικής αρχής του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την λειτουργία της πλατφόρμας Airbnb.

«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού», γράφουν από κοινού ο Ιαν Μπροσά, κομμουνιστής, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Στέγη στον δήμο του Παρισιού, η υπουργός αρμόδια για την Στέγη της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου Κατρίν Λόμπσερ (από το Die Linke) και η αντιδήμαρχος της Βαρκελόνης αρμόδια για την Στέγη Λουσία Μαρτίν (από τους Podemos).

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπόψη η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν», αναφέρουν στο κείμενο που απευθύνουν στην πρόεδρο της Επιτροπής, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το AFP.

Στο στόχαστρο των συντακτών του κειμένου είναι η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο που ισχύει σήμερα και που χρονολογείται από το 2000. Οπως λένε δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας της πλατφόρμας.

Καταγγέλλουν τα φαινόμενα «υπερτουρισμού» στις πόλεις τους και ζητούν από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να ρυθμισθεί αποτελεσματικότερα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες και να προστατεύεται η πρόσβαση στην στέγη στις τουριστικές μητροπόλεις.

Σειρά διαφορών έχει φέρει αντιμέτωπους την Airbnb μεταξύ άλλων με τον δήμο του Παρισιού. Για κάποιες από αυτές εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να εποπτεύουν προληπτικώς την δραστηριότητα των χρηστών τους», σημειώνει ο αμερικανικός κολοσσός των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δηλώνει ότι συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του κλάδου ώστε η ενοικίαση επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών να γίνεται κατά υπεύθυνο τρόπο».

Μεταξύ των δεσμεύσεων, «η αυτόματη εφαρμογή του αυτόματου αποκλεισμού έπειτα από 120 διανυκτερεύσεις σε 18 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι από την 1η Ιανουαρίου 2019».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News