Ο Δήμος Παρισιού απαιτεί την τήρηση των κανόνων σε ό,τι σχετίζεται με τη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων | Shutterstock
Επικαιρότητα

Παρίσι κατά Airbnb – διεκδικεί αποζημιώσεις 43 εκατ. ευρώ την ημέρα

Χιλιάδες καταλύματα στη γαλλική πρωτεύουσα μένουν αδήλωτα, γεγονός που εξοργίζει τις Αρχές της πόλης, αλλά και τους επαγγελματίες ξενοδόχους
Protagon Team

Στα γαλλικά δικαστήρια έχει φτάσει η διαμάχη του δήμου Παρισιού με την Airbnb για τα χιλιάδες αδήλωτα διαμερίσματα και κατοικίες στην πόλη, τα οποία παραμένουν «αόρατα» για τις Αρχές.

Η εταιρεία, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του δήμου, φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Την Πέμπτη το Παρίσι προσέφυγε κατά της Airbnb και δύο μικρότερων γαλλικών εταιρειών (Wimdu και Paris Attitude) με την κατηγορία ότι επιτρέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς να τηρούν τους κανόνες, γράφουν οι Times.

Οι εταιρείες, όπως ισχυρίζεται ο δήμος, δεν απέσυραν τις καταχωρίσεις που δεν έχουν καταγραφεί σε ειδικό μητρώο. Αυτό εξασφαλίζει ότι το διαμέρισμα ή η κατοικία δεν θα ενοικιάζεται για συνολικά περισσότερες από 120 βραδιές τον χρόνο.

Το Παρίσι ζητεί, με άλλα λόγια, να αποσυρθούν 43.000 καταχωρίσεις και ζητεί 1.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ημέρα που θα παραμένουν στο Διαδίκτυο. Για τις νέες καταχωρίσεις που δεν έχουν εγγραφεί ζητεί αποζημίωση 5.000 ευρώ την ημέρα.

Το μέτρο της υποχρεωτικής εγγραφής για τη χρήση της πλατφόρμας εισήχθη πέρυσι, όταν αυξήθηκαν σημαντικά τα παράπονα των ξενοδόχων για την υπηρεσία που τους τρώει το μερίδιο της αγοράς -άρα και εισοδήματα- μέσα από τα χέρια.

Ο δήμος επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο, της πόλης από όπου ξεκίνησε το Airbnb, στην οποία λειτουργεί παρόμοια ρύθμιση.

Είναι ένα μέτρο που είχε στηρίξει η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό. «Τα διαμερίσματα πρέπει να εξασφαλίζουν επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες, όχι να τους κάνουν επαγγελματίες» εξηγεί, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με το σύστημα της καταγραφής.

Ωστόσο, το 84% των διαμερισμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην έχει καταγραφεί.

Η εταιρεία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η απόφαση θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους κατοίκους της πόλης και ότι θα συνεργαστεί με την πόλη  για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου προγραμματίζεται για τις 12 Ιουνίου.

Θα αποτελέσει πρόβλημα για την αμερικανική εταιρεία μια τυχόν αρνητική απόφαση;

Πιθανόν, αν σκεφτούμε ότι στο Παρίσι είναι καταχωρισμένα πάνω από 50.000 διαμερίσματα και κατοικίες, τα περισσότερα από κάθε πόλη. Η Γαλλία έχει εξάλλου τα περισσότερα οικήματα από κάθε άλλη χώρα, εκτός των ΗΠΑ.

Εχει όμως η γαλλική πρωτεύουσα να αντιμετωπίσει ατέλειωτα παράπονα για την «εισβολή» των τουριστών σε συνοικίες Παριζιάνων.