649
Το Εγκληματολογικό της παρισινής αστυνομίας στον τόπο της επίθεσης, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Παρίσι: Επίθεση μαχαιροβγάλτη, αλλά με τρομοκρατική οσμή Charlie Hebdo

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 15:31
Το Εγκληματολογικό της παρισινής αστυνομίας στον τόπο της επίθεσης, έξω από τα παλιά γραφεία του Charlie Hebdo
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Παρίσι: Επίθεση μαχαιροβγάλτη, αλλά με τρομοκρατική οσμή Charlie Hebdo

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 15:31

Νέο αιματηρό επεισόδιο με οσμή (ισλαμικής) τρομοκρατίας έγινε στο Παρίσι, το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για επίθεση ενός νεαρού Πακιστανού εις βάρος τεσσάρων πολιτών, η οποία σημειώθηκε στο 11ο παρισινό διαμέρισμα, μπροστά από τα παλιά γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo το οποίο οι ισλαμιστές είχαν αιματοκυλήσει το 2015 και το στοχοποιούν εκ νέου και σήμερα.

Ο Πακιστανός αλλά και ένας άλλος, Αλγερινός, έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τη γαλλική Αντιτρομοκρατική.

Από τα πλήγματα του Πακιστανού –που ενδέχεται να έγιναν με μαχαίρι, με μπαλτά ή και με ματσέτα (!) όπως δήλωσε αστυνομική πηγή, αφού αυτά τα αντικείμενα βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος–, δύο Γάλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι δύο είναι πιο ελαφρά χτυπημένοι.

Η υπόθεση κρίνεται εξόχως σοβαρή από τις γαλλικές αρχές, και απόδειξη αυτού είναι ότι δηλώσεις έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης. Από πλευράς της, η αστυνομία ανακοίνωσε δύο συλλήψεις, αρχικώς μία στην Οπερα της Βαστίλης και κατόπιν άλλη μία σε σταθμό του μετρό.

«Ενα πολύ σοβαρό γεγονός σημειώθηκε στο Παρίσι. Μια επίθεση με μαχαίρι διαπράχθηκε στο 11ο διαμέρισμα, μπροστά στην πρώην έδρα του Charlie Hebdo, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, εκ των οποίων, όπως φαίνεται, οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση» είπε ο Καστέξ, ο οποίος μετέβη και στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Αμέση κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και αποκλεισμός της περιοχής (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Περαστικοί σπεύδουν να απομακρυνθούν (REUTERS/Charles Platiau)

Αμέσως μετά το επεισόδιο και με απόφαση της δημοτικής αρχής, όλα τα σχολεία της περιοχής της επίθεσης αλλά και γενικά του παρισινού κέντρου «σφραγίστηκαν», με σκοπό την προστασία των μαθητών. Επίσης, αποκλείστηκαν σταθμοί του μετρό.

Παρόντες και πάνοπλοι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής (REUTERS/Charles Platiau)

Σημειωτέον ότι αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Παρίσι η δίκη των συνενόχων των ισλαμιστών στην επίθεση του Ιανουαρίου του 2015 (βλέπε λεπτομέρειες εδώ).

Οι πληροφορίες από τη γαλλική πρωτεύουσα συγκλίνουν στο ότι ερευνάται και η εκδοχή της οργανωμένης επίθεσης, ενώ των σχετικών ανακρίσεων έχει επιληφθεί η Αντιτρομοκρατική, καθώς στον τόπο βρέθηκε και ένα ύποπτο δέμα.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ (στο κέντρο) προσέρχεται στο σημείο της επίθεσης (REUTERS/Gonzalo Fuentes)
Πήγαν για τσιγάρο και τους έσφαξε

Κάποια υπάλληλος της εταιρείας Premières Lignes, που είναι πρακτορείο Τύπου, διηγήθηκε ότι άκουσε ουρλιαχτά από τον δρόμο όπου δύο συνάδελφοί της είχαν μεταβεί για να καπνίσουν.

Πλησίασε στο παράθυρο και είδε τον έναν από τους συναδέλφους της, που ήταν μέσα στα αίματα, να καταδιώκεται από έναν νέο άνδρα που κράδαινε ματσέτα. Τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στον δρόμο όπου ήταν και τα γραφεία του Charlie Hebdo προτού μεταστεγαστεί σε νέα διεύθυνση, η οποία κρατείται μυστική για ευνόητους λόγους.

Οπως δήλωσε και σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καστέξ, οι δύο σοβαρά τραυματισμένοι Γάλλοι είναι δημοσιογράφοι του παραπάνω πρακτορείου. Τη σύλληψη των δύο βασικών υπόπτων επιβεβαίωσε ο αρμόδιος για ζητήματα τρομοκρατίας εισαγγελέας.

18χρονος Πακιστανός ο δράστης

Ο κύριος από τους δύο υπόπτους που τελούν υπό κράτηση είναι ένας νεαρός Πακιστανός, μόλις 18 ετών. Μέχρι το επεισόδιο της Παρασκευής ήταν άγνωστος στις εξειδικευμένες υπηρεσίες του γαλλικού κράτους που ερευνούν τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων. Ωστόσο είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο για κατοχή ενός μαχαιριού. Από την ανάκριση προκύπτει ότι ο δεύτερος συλληφθείς δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Είναι ηλικίας 33 χρόνων και καταγωγής από την Αλγερία.

«Προφανώς πρόκειται για πράξη ισλαμιστικής τρομοκρατίας» είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν. «Υπάρχει έρευνα εν εξελίξει, δεν μπορώ να σχολιάσω, όμως ο νεαρός δεν είχε καταχωριστεί για ισλαμιστής, δεν ήταν γνωστός για ριζοσπαστικοποίηση. Συνελήφθη για μεταφορά ενός όπλου, αλλά τότε ήταν ακόμα ανήλικος» είπε ο υπουργός. «Προφανώς είναι πράξη ισλαμιστικής τρομοκρατίας, μία νέα αιματηρή επίθεση εναντίον της χώρας μας, εναντίον των δημοσιογράφων. Βρισκόμαστε ακόμα σε πόλεμο με την ισλαμική τρομοκρατία και πρέπει να τον κερδίσουμε».

Ο νεαρός μαχαιροβγάλτης μετανάστευσε στη Γαλλία προ τριετίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...