338
Ο Τζιμ Μάτις κατήγγειλε τη «ρωσική εκστρατεία επιρροής» στα Σκόπια | EPA/SHAWN THEW

Παρέμβαση των Ρώσων στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κατήγγειλε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:12
Ο Τζιμ Μάτις κατήγγειλε τη «ρωσική εκστρατεία επιρροής» στα Σκόπια
|EPA/SHAWN THEW

Παρέμβαση των Ρώσων στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κατήγγειλε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2018, 10:12

Το ότι οι Αμερικανοί έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Σκοπιανό το ξέραμε· η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο «αποκλεισμός» της ρωσικής επιρροής είναι βασικά συστατικά της υπόθεσης. Τώρα όμως διατυπώθηκε και επισήμως. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις έφθασε το πρωί της Δευτέρας στα Σκόπια για να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Και προειδοποίησε ότι η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμά της, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (…) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (…) 30 δημοκρατικών κρατών» επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος» πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες» σημείωσε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε τη «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως τη χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη» τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μάτις πρόκειται να συναντηθεί, εκτός από την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Λουντμίλα Σεκερίνσκα, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ.