475
| SOOC/Menelaos Myrillas

Παρέμβαση Σχοινά για το ποδόσφαιρο στο πλευρό της UEFA

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 12:22
|SOOC/Menelaos Myrillas

Παρέμβαση Σχοινά για το ποδόσφαιρο στο πλευρό της UEFA

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 12:22

Οτι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, είναι ποδοσφαιρόφιλος είναι γνωστό και δεν το κρύβει –είναι ένθερμος υποστηρικτής του Αρη Θεσσαλονίκης και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες την Πέμπτη ξεκίνησε με μπάλα: συζήτησαν για την Αλάνια Σπορ –πρόεδρος της ομάδας είναι ο αδελφός του τούρκου υπουργού Εξωτερικών και σε αυτήν παίζουν ο Τάσος Μπακασέτας, ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο πρώην «αρειανός» Μανώλης Σιώπης.

Ομως τώρα το ποδόσφαιρο αποτελεί και μέρος του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά, ο οποίος έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό της UEFA στην προσπάθεια της ομοσπονδίας να εμποδίσει τη δημιουργία μιας κλειστής ευρωπαϊκής σούπερ λιγκ (στα πρώτυπα των αμερικανικών πρωταθλημάτων με εταιρείες-μετόχους). Αυτή η προσπάθεια των πλουσιών ποδοσφαιρικών συλλόγων να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αυτή οδήγησε την UEFA στη δημιουργία του Champions League στο οποίο έχουν σχεδόν εξασφαλισμένη συμμετοχή και έσοδα. Τώρα όμως οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην απόσχισή τους από την UEFA.

Και σε αυτό το θέμα, πήρε θέση ο κ. Σχοινάς, ο οποίος με βάση το χαρτοφυλάκιό του είναι μεταξύ άλλων Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για τους λίγους να στρεβλώσουν τον παγκόσμιο και ευρύ χαρακτήρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Politico. Επεσήμανε ότι «o ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι συμβατός με ένα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που προορίζεται αποκλειστικά για τους πλούσιους και τους ισχυρούς». Ο κ. Σχοινάς προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, όπως σημειώνει το άρθρο, «καθώς η διοίκηση του αθλήματος ξεκίνησε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις ελίτ ομάδες της Ευρώπης να δημιουργήσουν ένα κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων».

Το άρθρο του Politico ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA την Πέμπτη, που υπογράφει ο πρόεδρός της Τζιάνι Ινφαντίνο και συνυπογράφουν όλοι οι πρόεδροι των ηπειρωτικών ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA, AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC), θα επιβληθούν κυρώσεις (αποκλεισμός συμμετοχής από το Παγκόσμιο Κύπελλο ή τα αντίστοιχα ηπειρωτικά πρωταθλήματα) σε οποιαδήποτε ομάδα ή παίκτη αυτής, λάβει μέρος σε μια πιθανή ευρωπαϊκή «κλειστή super league».

«Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σεφερίν, ο οποίος υπέγραψε την επιστολή, συναντήθηκε τους τελευταίους μήνες με τον Μαργαρίτη Σχοινά και άλλους ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για μια σειρά θεμάτων, από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έως τη δράση για το κλίμα. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη διασφάλισης της αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν για τις συναντήσεις» σημείωσε το Politico.

«Πρέπει να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό αθλητικό μας μοντέλο, το οποίο βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ των συλλόγων και των διεθνών αγώνων, και έχει σκοπό να διασφαλίσει την ανάπτυξη του παιχνιδιού με ανοιχτό και χωρίς διακρίσεις τρόπο» υπογράμμισε από την πλευρά του κ.  Σχοινάς.

Το άρθρο εξήγησε ακόμη ότι «ο αποκλεισμός των κορυφαίων παικτών θα εξασθενίσει σίγουρα την ποιότητα του Παγκόσμιου Κυπέλλου – και θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε περισσότερες ανεξάρτητες διεθνείς διοργανώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...