198
Η Αγία Σοφία | SOOC

Παρέμβαση Πομπέο προς Τουρκία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 19:01
Η Αγία Σοφία
|SOOC

Παρέμβαση Πομπέο προς Τουρκία: Η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2020, 19:01

Τη διατήρηση της Αγίας Σοφιάς ως μουσείο και τη μη μετατροπή της σε τζαμί ζήτησε με παρέμβασή του ο Μάικ Πομπέο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος αλλά να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου».

Στη δήλωσή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζει: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη σε όλους».

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ που καλέσει την Τουρκία «να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...