373
Η μονή Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news από αντιεμβολιαστές μοναχούς του Αγίου Ορους

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 18:24
Η μονή Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news από αντιεμβολιαστές μοναχούς του Αγίου Ορους

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2021, 18:24

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν δηλώσεις του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, περί αντιεμβολιαστών ρασοφόρων του Άθω που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και επιπλέον επηρεάζουν με την ακραία ρητορική τους πιστούς που έχουν υπό την πνευματική τους σκέπη για να μην το κάνουν.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε αμέσως εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί ο καθηγούμενος (της νέας, νόμιμης αδελφότητας Εσφιγμένου) να καταθέσει, κατονομάζοντας αυτούς στους οποίους αναφέρεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν τελούν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο αρχιμανδρίτης ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν μυρίζει θάνατος γύρω μας, όχι μόνο στο ‘Αγιο Όρος αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί κανείς να κωφεύει». Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ένα καθαρά ιατρικό θέμα έχει μετατραπεί σε πνευματικό χωρίς να λογίζεται ως τέτοιο.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι «συνειδητά κάποιοι καλόγεροι λένε ψέματα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Αγιορείτη ή ακόμη και του Εσφιγμενίτου, άνθρωποι οι οποίοι είναι εκτός εκκλησίας, είναι σχισματικοί. Το μοναστήρι το δικό μας τελεί υπό κατάληψη. Και οι άνθρωποι αυτοί οι παράνομοι που ζουν μέσα, ενώ έχουν καταδικαστεί για την παραμονή τους μέσα στο χώρο της Μονής μας, παρόλα αυτά δρουν ανεξέλεγκτα βγαίνουν έξω. Τους έχουμε δει να πρωτοστατούν στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια, να χρησιμοποιούν το όνομα το δικό μας της Μονής Εσφιγμένου».

Ακόιμη, παραδέχθηκε ότι «δυστυχώς υπάρχουν – όχι πολλοί, αλλά – αρκετοί φανατικοί» μέσα στην εκκλησία και στο Άγιο Όρος, οι οποίοι «κλείνουν τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη τους», για να μην βλέπουν και να μην ακούν τίποτα άλλο «πέρα από τη δική τους άποψη, τον δικό τους τον λόγο, τον οποίο θέλει να τον επιβάλουν με τη βία». «Καθοδηγούν τον κόσμο στην κατεύθυνση του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Χαρακτηριστικά του φανατικού είναι το μίσος και η εκδίκηση. Δεν ανέχονται κάποιον να πει την γνώμη του, αν ακουστεί διαφορετική γνώμη πέφτουν πάνω του να τον “φάνε”. Εμένα με κατηγορούν ότι είμαι εγκάθετος του Πατριάρχη και της κυβέρνησης επειδή μιλάω για αυτά τα θέματα», υπογράμμισε.

Το Άγιον Όρος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την Covid-19 καθώς είναι αρκετές δεκάδες οι μοναχοί που νόσησαν από την έναρξη της πανδημίας και κάποιοι εξ αυτών κατέληξαν εξαιτίας επιπλοκών της νόσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...