352
Μία από τις γιγαντιαίες αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ, στο Γουόκεγκαν του Ιλινόι | EPA/TANNEN MAURY

Παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ των εργαζομένων της Amazon: Μην εμποδίζετε το σωματείο τους

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 17:34
Μία από τις γιγαντιαίες αποθήκες της Amazon στις ΗΠΑ, στο Γουόκεγκαν του Ιλινόι
|EPA/TANNEN MAURY

Παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ των εργαζομένων της Amazon: Μην εμποδίζετε το σωματείο τους

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 17:34

Σαφή στήριξη στην προσπάθεια των εργαζομένων της Amazon να συνδικαλιστούν προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε βίντεο που που δημοσίευσε  στον λογαριασμό του προέδρου στο Twitter, ο Μπάιντεν είπε ότι η απόφαση των εργαζομένων να ενταχθούν σε σωματείο είναι δική τους και μόνο δική τους.

Αυτές τις μέρες εξελίσσεται επιστολική ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα. Οι περίπου 6.000 εργαζόμενοι έχουν προθεσμία ως τις 29 Μαρτίου να στείλουν την ψήφο τους.

Είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι σε εγκατάσταση της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το αν θέλουν να ενταχθούν σε συνδικάτο. Η εταιρεία εδώ και πολύ καιρό αντιστεκόταν σε αυτές τις προσπάθειες καθώς ισχυριζόταν ότι οι αμοιβές της είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό και ότι προσφέρει  προνόμια που καθιστούν μη αναγκαία την ένταξη στο συνδικάτο.

Οταν όμως άρχισε η ψηφοφορία η Amazon έστησε ιστοσελίδα κατά του συνδικάτου ενώ στην εγκατάσταση έβαλε αφίσες που προέτρεπαν σε αρνητική ψήφο. Επιπλέον οργάνωσε συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι οποίες είχαν υποχρεωτική συμμετοχή, για να μεταπείσει εργαζόμενους.

Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε ρητά  στο  σωματείο των εργαζομένων της Amazon,  εξέφρασε όμως την πεποίθηση του ότι η μεσαία τάξη στην Αμερική οικοδομήθηκε από εργαζόμενους που είχαν την προστασία των σωματείων.

«Θα το πω πολύ καθαρά. Δεν θα αποφασίσω εγώ το αν κάποιος θα ενταχθεί σε σωματείο. Επιτρέψτε μου όμως να πω και αυτό ακόμη πιο καθαρά: ούτε είναι στο χέρι του εργοδότη να το αποφασίσει», είπε σχετικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εκφοβισμός, καταπίεση, απειλές και αντισυνδικαλιστική προπαγάνδα.

Ο  Μπάιντεν, όπως σημειώνουν οι Financial Times, αναφερόταν έμμεσα σε αίτημα επενδυτών της Amazon που ζήτησαν η εταιρεία να είναι ουδέτερη όσο ψηφίζουν οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι επέκριναν τις -όπως τις χαρακτήρισαν- επιθετικές μεθόδους επηρεασμού του αποτελέσματος, μεταξύ των οποίων ήταν η προσπάθεια να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν αυτοπροσώπως (και όχι με επιστολή)  παρά τους περιορισμούς της πανδημίας.

Είχε προηγηθεί επιστολή 37 ενώσεων εργαζομένων προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με την οποία τον προέτρεπαν να στηρίξει την προσπάθεια στην Αλαμπάμα,  υπενθυμίζοντας την υπόσχεσή του κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι θα είναι ο πιο φιλοσυνδικαλιστής πρόεδρος όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...