517
Τα αδέρφια Ζάκερμπεργκ | twitter

Παρέμβαση από την αδερφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά τις δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 19:00
Τα αδέρφια Ζάκερμπεργκ
|twitter

Παρέμβαση από την αδερφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετά τις δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 19:00

Την Πέμπτη, ο ιδρυτής του Facebook δήλωσε πως κάποιοι αρνητές του Ολοκαυτώματος «δεν κάνουν κάτι λάθος από κακή πρόθεση» και πως το Facebook δεν θα αφαιρεί τις αναρτήσεις τους.

Η δήλωση αυτή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ προκάλεσε αντιδράσεις στον Τύπο και τα social media, τόσο ώστε αναγκάστηκε να προβεί σε νέα διευκρινιστική δήλωση: «Βρίσκω την άρνηση του Ολοκαυτώματος ιδιαιτέρως προσβλητική. Δεν είχα καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τους ανθρώπους που αρνούνται πως συνέβη» δήλωσε.

Την επόμενη ημέρα, η αδερφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η Ράντι, η οποία έχει δουλέψει για χρόνια με οργανώσεις των εβραϊκών κοινοτήτων, τοποθετήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του διάσημου αδερφού της.

Η ίδια καταδίκασε την άρνηση του Ολοκαυτώματος σαν «απαίσιο διχαστικό λόγο», όμως υποστήριξε πως το να απαγορεύσεις στους αρνητές να εκφράζονται μέσω social media δεν θα τους κάνει να εξαφανιστούν.

Σε επιστολή της που δημοσίευσε το CNN.com, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη σημασία να γίνει ένας υγιής δημόσιος διάλογος για το πώς οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας διαχειρίζονται το περιεχόμενό τους.

Η αδερφή του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που στο παρελθόν έχει εργαστεί στο Facebook και είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας και η ίδια, παραδέχτηκε πως ο αδερφός της «θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει διαφορετικές λέξεις» όμως τον επικρότησε «ως έναν πρωτοπόρο σε αυτό τον νέο απίστευτα πολύπλοκο κόσμο, όπου η έννοια της ελευθερίας της έκφρασης αλλάζει συνεχώς».

Σχολίασε, μάλιστα, το γεγονός πως μια πλατφόρμα, όπως το Facebook, η οποία έχει βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ εβραϊκών οργανώσεων και έχει ενώσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μπορεί να στραφεί εναντίον τους.

«Δυστυχώς, όταν δίνουμε φωνή στον καθένα, υπάρχουν άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν το δημόσιο βήμα για καλό σκοπό και άλλοι που θα το κάνουν για να κάνουν για τον αντίθετο λόγο. Όπως οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν λόγω της τεχνολογίας περισσότερες δυνατότητες από ποτέ, το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς που έχουν σκοτεινούς σκοπούς». Στην επιστολή η Ράντι τονίζει πως το να αφαιρέσεις αυτά τα εργαλεία που δίνει η τεχνολογία από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος ή σε άλλες ομάδες που κηρύσσουν το μίσος, δεν θα τους κάνει να εκλείψουν.

«Δεν πιστεύω πως η λύση είναι να ζεις σε μια κοινωνία όπου πατάς ένα κουμπί και απλά οι απόψεις όσων σκέφτονται έτσι εξαφανίζονται» γράφει στην επιστολή. Σύμφωνα με τη Ράντι Ζάκερμπεργκ, το θέμα του αν δικαιούνται οι αρνητές του Ολοκαυτώματος ή άλλοι κήρυκες μίσους να έχουν δημόσιο βήμα, είναι ευρύτερο από τα social media.

«Όσο και να διαφωνώ με το να έχουν φωνή οι αρνητές του Ολοκαυτώματος, αυτό δεν είναι παράνομο στις ΗΠΑ. Αν θέλουμε τα social media να απομακρύνουν αυτόν τον λόγο και να ακολουθήσουν το παράδειγμα πολλών χωρών στην Ευρώπη που το θεωρούν έγκλημα, πρέπει να διευρύνουμε τη συζήτηση και να νομοθετήσουμε σε εθνικό επίπεδο».

Παράλληλα, η Ζάκερμπεργκ τονίζει πως το κοινό πρέπει να πιέσει τις εταιρείες και τους πολιτικούς να εργάζονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια γίνεται και να είναι έτοιμοι να δράσουν αμέσως όταν ξεπερνιέται η λεπτή γραμμή που χωρίζει τον λόγο από τις βίαιες πράξεις.

«Θα ήθελα τα social media να μη δίνουν βήμα σε αυτούς που ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ ή κάνουν αντιεβραϊκά σχόλια», γράφει στην ίδια επιστολή.

«Όμως η φίμωση, πολύ περισσότερο η επιλεκτική φίμωση, θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη», σημειώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...