330
Επισκέπτρια της έκθεσης «Εκ βάθους καρδίας!» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο | haraktes.gr

Παρατείνεται η έκθεση χαρακτικής στο Ωνασείο Kαρδιοχειρουργικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 13:32
Επισκέπτρια της έκθεσης «Εκ βάθους καρδίας!» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
|haraktes.gr

Παρατείνεται η έκθεση χαρακτικής στο Ωνασείο Kαρδιοχειρουργικό Κέντρο

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 13:32

«Εκ βάθους καρδίας!» είναι ο τίτλος της έκθεσης χαρακτικής που παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού, παρατείνεται μέχρι το Σάββατο 30 Νοεμβρίου.

Τα έργα εκτίθενται στο αίθριο του Ωνασείου Kαρδιοχειρουργικού Κέντρου στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Από την έκθεση «Εκ βάθους καρδίας!»

Στο χώρο που είναι αφιερωμένος στη θεραπεία της καρδιάς, 36 εικαστικοί εκθέτουν τα έργα τους, που έχουν επηρεαστεί από τους συμβολισμούς και τις αναπαραστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά.Το συμβολικό πεδίο της καρδιάς αρθρώνεται γύρω από τρεις βασικές ιδέες:

Την ιδέα του κέντρου, ως σημείο ισορροπίας. Το κέντρο του πνευματικού κόσμου είναι εκεί όπου συναντιούνται οι ανθρώπινες επιθυμίες (να αγαπώ, να γνωρίζω, να δρω) και οι ιερές δυνάμεις που είναι ικανές να τις εκπληρώσουν. Έτσι η καρδιά συμβολίζει την θεία παρουσία μέσα μας και την συνειδητοποίησή της.

Τη διπλή κίνηση της καρδιάς, συστολή/διαστολή, είναι το κέντρο από όπου όλα ξεκινούν και που όλα συγκλίνουν. Έτσι η καρδιά του κόσμου συμβολίζει τη διπλή κίνηση της διαστολής και της συρρίκνωσης του σύμπαντος. Η καρδιά είναι o κύριος της πνοής, όπως διδάσκει ο Ταοϊσμός, άρα κύριος του φωτός και του πνεύματος.

Η έδρα της πνευματικής ζωής για τους περισσότερους πολιτισμούς, η καρδιά σχετίζεται κυρίως με την συναισθηματική και ψυχική ζωή στη σύγχρονη (ατομοκεντρική) Δύση, τοποθετώντας τον νου στον εγκέφαλο. Όμως, την ώρα που όλοι μιλάνε για τεχνητή νοημοσύνη, αναρωτιέται κανείς τι άραγε μπορεί να είναι νοημοσύνη χωρίς καρδιά. Η συμπόνια, η ειλικρίνεια, η συγκίνηση έρχονται από την καρδιά μας. Εν ολίγοις, ό,τι μας συνδέει με το συνάνθρωπο, εδρεύει στην καρδιά μας.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Info

Πληροφορίες έκθεσης «Εκ βάθους καρδίας!»
Διάρκεια: 7 Οκτωβρίου 2019 – 9 Νοεμβρίου 2019, (Δευτέρα – Κυριακή, 09:00-21:00)
Είσοδος: Ελεύθερη
Πληροφορίες: 2109493188

www.onasseio.gr
www.haraktes.gr