712
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση της παράτασης του lockdown, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό | ΙΝΤΙΜΕnews

Παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:08
Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση της παράτασης του lockdown, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό
|ΙΝΤΙΜΕnews

Παράταση του lockdown έως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:08

Tην παράταση του lockdown ως τις 6 π.μ. της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε επισήμως την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επικαλούμενος την αρνητική επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας, παρότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων είναι σε ισχύ ήδη επί τρεις και πλέον εβδομάδες.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας προειδοποίησε ότι παρά τη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας για τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο. Μάλιστα, για την Αχαΐα και εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να υπάρξει προσοχή και  να μην υπάρξει συγχρωτισμός.

«Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης» είπε σε μια έμμεση παραπομή στα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη με τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Πέτσας ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 06.00 το πρωί».

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση της παράτασης του lockdown, καθώς, όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Γρίφος παραμένει το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου και εστίασης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να πηγαίνουν για την επόμενη εβδομάδα.

Εχει ενδιαφέρον ότι το lockdown ως τις 30 Νοεμβρίου το είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τώρα την ανακοίνωση για την παράταση την έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς ήταν ένα θέμα ποιος θα ανακοίνωνε τα απογοητευτικά –για επιχειρηματίες, γονείς και μαθητές– νέα.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας:

«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί. Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί και πηγή ανησυχίας.  Τέτοιες περιοχές – που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους – είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται.
Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης.

Η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.

Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία:

Πρώτον, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 Μ.Ε.Θ.
Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000.
Και τρίτον, πριν από την πανδημία – για την ακρίβεια το 2018- δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου.
Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας.

Η κυβέρνηση –και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες– είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς, που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».