To «Oruc Reis» σε πρόσφατη φωτογραφία που δημοσιοποίησε η τουρκική κυβέρνηση | Turkish Ministry of Energy/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Παράταση στην παράνομη NAVTEX ανακοίνωσε η Αγκυρα – η αντίδραση της Αθήνας

Ως απόδειξη ότι η αναφορά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική, χαρακτήρισαν από το Μαξίμου την νέα NAVTEX για έρευνες στην ίδια θαλάσσια περιοχή εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Protagon Team

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η πληροφορία ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», παρατείνοντας κατά τέσσερις ημέρες την προηγούμενη που έληγε απόψε Κυριακή. Η νέα NAVTEX από την Αττάλεια αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή που περιγραφόταν στην προηγούμενη παράνομη διακοίνωση δέσμευσης μιας ζώνης για έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «Oruc Reis» έπλεε ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με  νοτιοδυτική  κατεύθυνση και εντός  της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα της 23ης Αυγούστου.

Συνοδεύεται  από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απάντηση του Μαξίμου

Κυβερνητικά στελέχη, σε ό,τι αφορά την παράταση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, ανέφεραν τα εξής :

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».