476
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» - μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ΗΝ200 που βαίνουν προς αναβάθμιση | Πολεμικό Ναυτικό

Παρασκήνιο: Το Final 6 για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 10:44
Η φρεγάτα «Σαλαμίς» - μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ΗΝ200 που βαίνουν προς αναβάθμιση
|Πολεμικό Ναυτικό

Παρασκήνιο: Το Final 6 για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2021, 10:44

Παράταση μερικών μηνών φαίνεται να παίρνει η τελική απόφαση για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», στη διαδικασία αξιολόγησης φέρονται να έχου προκριθεί έξι από τους συνολικά εννεά υποψηφιόυς που έχουν καταθέσει φάκελο και η τελική επιλογή αναμένεται να γίνει περί τις αρχές φθινοπώρου.

Οπως γράφει ο Μάνος Χαραλαμπάκης στα «ΝΕΑ», Πεντάγωνο και Μαξίμου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρεις αυτόνομες συμβάσεις για τις φρεγάτες: Η πρώτη θα αφορά την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών. Η δεύτερη τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Και η τρίτη τα λεγόμενα πλοία «ενδιάμεσης λύσης», τις δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που θέλει να χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό έως ότου αποκτήσει τις καινούριες.

Η αρχική απόφαση έκανε λόγο για λύση «πακέτο»: τέσσερις νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, πλοία ενδιάμεσης λύσης. Τελικά, όμως, κρίθηκε προτιμότερο και για εξοικονόμηση χρόνου και γιατί κάποιοι μπορεί να προσφέρουν καλές μεταχειρισμένες φρεγάτες αλλά όχι τόσο καλές λύσεις για νέα πλοία, οι διαδικασίες να «σπάσουν» σε τρεις αυτόνομες συμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό προαπαιτούμενο στη σύμβαση της προμήθειας των νέων φρεγατών παραμένει η ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων σε ελληνικό ναυπηγείο προκειμένου να ενισχυθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Μόλις προ ημερών εξάλλου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αγοράσουμε πλοία από μια «Α» χώρα, φρεγάτες «ενδιάμεσης» από μια «Β» και μια «Γ» να μας αναβαθμίσει τις ΜΕΚΟ.

Οι επαφές για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ολλανδικές φρεγάτες έχουν ξεχωρίσει για την «ενδιάμεση λύση».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό  για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για την πρόσκτηση των νέων φρεγατών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο οποίος παρουσίασε και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί καθώς και τις απαιτήσεις του Ναυτικού, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η ενημέρωση Μητσοτάκη ήταν επιβεβλημένη, ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές,  λίγα 24ωρα πριν μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου είναι πολύ πιθανόν στις επαφές του να έχει συζητήσεις και για το θέμα των φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», στη σύσκεψη δεν ελήφθη κάποια απόφαση αλλά έγινε γνωστό ποιες χώρες συνεχίζουν στην «κούρσα» για την τελική επιλογή.

Συμφωνήθηκε να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας φρεγατών από τις ακόλουθες χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισπανία και μία δεύτερη πρόταση από τη Γερμανία τέθηκαν εκτός συνέχειας είτε λόγω μεγάλου κόστους είτε διότι δεν ικανοποιούσαν κάποιες απαιτήσεις του Ναυτικού, ενώ άλλες δύο προτάσεις από Ν. Κορέα και μία δεύτερη από τις ΗΠΑ αποκλείστηκαν ως εξαιρετικά αδύναμες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...