484
Στιγμότυπο από τη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μητσοτάκης στο Λονδίνο | ΙΝΤΙΕΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Παράπονα» Ερντογάν σε Μητσοτάκη για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την «τρομοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/12/2019, 19:22
Στιγμότυπο από τη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μητσοτάκης στο Λονδίνο
|ΙΝΤΙΕΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Παράπονα» Ερντογάν σε Μητσοτάκη για σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την «τρομοκρατία»

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 18:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/12/2019, 19:22

Με ένα 24ωρο καθυστέρηση και με τον προσφιλή του τρόπο, συνομιλώντας με τούρκους δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε αναμενόμενα προκλητικός και ανυποχώρητος, ιδίως στο θέμα της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ σε παράβαση του διεθνούς δικαίου.

«Η Τουρκία γνωρίζει καλά τι είναι το δίκαιο της θάλασσας και από πού προέρχεται αυτό. Και όσο η κυβέρνηση της Λιβύης στέκει όρθια, θα προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο» είπε ο Ερντογάν.

«Η άλλη πλευρά ενοχλείται» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι «ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή». Προσέθεσε δε ότι Γαλλία και Γερμανία «ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο.

O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς στο νατοϊκό σχέδιο για τη Βαλτική, ζητώντας σε αντάλλαγμα για τη μη άσκηση βέτο, την υποστήριξη των μελών της Συμμαχίας στη σύγκρουση της χώρας του με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.

Αυτό όμως που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον ήταν τα όσα είπε πως συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον… ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντάς τον με την κουρδική «τρομοκρατία».

Μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους ο «Σουλτάνος» είπε:

«Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε “κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς”».

Σύμφωνα με το in.gr, από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσαν  ότι έγιναν οι σχετικές αναφορές από τον Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απάντηση του Πρωθυπουργού στις αιτιάσεις του τούρκου προέδρου ήταν ότι «οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας λειτουργούν σοβαρά και αποφασιστικά».

Η αναφορά του «Σουλτάνου» σε «τρομοκράτες» μοιάζει πάντως να απηχεί τη γνωστή του ανησυχία, αν όχι εμμονή, με τους γκιουλενιστές και τους Οκτώ.

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Πηγές της Κουμουνδούρου σχολίασαν τις εν λόγω αναφορές Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε στον τούρκο πρόεδρο την «πάγια απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων» απέναντι στις καταγγελίες για «δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών».

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτό το θέμα», σημείωσαν για να συμπληρώσουν:

«Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον Πρωθυπουργό, που εμφανίστηκε να κρατάει ίσες αποστάσεις, λέγοντας πως η ένταση θα ξεπεραστεί εάν υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Την ώρα μάλιστα που η μία μόνο πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και έχει το θράσος να καταγγέλλει την Ελλάδα και για δήθεν υπόθαλψη τρομοκρατών όταν το εφαρμόζει. Ελπίζουμε να μην υπάρξει εγχώρια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τα κρίσιμα επίδικα που έθεσε από το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...