271
Τα προϊόντα που βρέθηκαν στην ελληνική αγορά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου | Shutterstock

Παράνομα υγρά με κάνναβη για ηλεκτρονικό τσιγάρο και στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Νοεμβρίου 2019, 18:53
Τα προϊόντα που βρέθηκαν στην ελληνική αγορά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου
|Shutterstock

Παράνομα υγρά με κάνναβη για ηλεκτρονικό τσιγάρο και στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Νοεμβρίου 2019, 18:53

Με αφορμή τα περιστατικά θανάτων στις ΗΠΑ, για τα οποία το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε ανακοίνωση ότι ενδέχεται να ενοχοποιείται η νοθεία υγρών από κάνναβη με έλαιο βιταμίνης Ε οξικής, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ), προχώρησε σε έρευνα για να διαπιστωθεί αν στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, που ο συνδυασμός τους μπορεί να αποβεί μοιραίος και δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

«Σε όλα τα καταστήματα πώλησης προϊόντων κάνναβης, βρέθηκαν υγρά τα οποία πωλούνται ως ατμιστικά, παρότι δεν περιέχουν νικοτίνη. Περιέχουν CBD (κανναβιδιόλη) ως επί το πλείστον και σε σπάνιες περιπτώσεις και CBG (κανναβιγερόλη). Αυτά τα υγρά, δεν ακολουθούν τη νομοθεσία για τα υγρά αναπλήρωσης (TPD2), δεν κοινοποιούν στην Κομισιόν αναλύσεις για τον ατμό, το υγρό και τοξικολογικές μελέτες συστατικών. Πωλούνται ωστόσο ως ατμιστικά/eliquids και δημιουργούν το αίσθημα ασφάλειας χρήσης στον καταναλωτή», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΕΠΑ.

Πρακτικά, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα εισπνεόμενα προϊόντα κάνναβης, αλλά μόνο για τα μέρη του φυτού (κλωστές, σπόρους κάνναβης κ.λπ.), αλλά και για συγκεκριμένη συγκέντρωση της δραστικής ουσία THC σε οτιδήποτε πωλείται. Ωστόσο, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν τηρούν τις προδιαγραφές για υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και όχι κάτι διαφορετικό.

Οσον αφορά τη βιταμίνη Ε οξική, που είναι η βασική ουσία που ενδέχεται να ενοχοποιείται για τους θανάτους στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τα προϊόντα κάνναβης, «μάλλον δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Δεν βρήκαμε κάτι στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε», λέει στο Protagon ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΕΠΑ.

Ο σύνδεσμος ζητά από το υπουργείο Υγείας να πάρει άμεσα μέτρα και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους «για να μην διακινδυνεύσουμε περιστατικά στην Ελλάδα από την εισπνοή ελαίων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...