551
Καρέ από βίντεο παρακολούθησης στο οποίο εμφανίζεται ο βομβιστής του Νάσβιλ Αντονι Κουίν Γουόρνερ | FBI Memphis / Handout μέσω REUTERS

Νάσβιλ: Παρανοϊκός «καμικάζι» ο βομβιστής των Χριστουγέννων

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 22:35
Καρέ από βίντεο παρακολούθησης στο οποίο εμφανίζεται ο βομβιστής του Νάσβιλ Αντονι Κουίν Γουόρνερ
|FBI Memphis / Handout μέσω REUTERS

Νάσβιλ: Παρανοϊκός «καμικάζι» ο βομβιστής των Χριστουγέννων

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2020, 22:35

Θαμπή φωτογραφία, μάλλον ταιριαστή με το θολωμένο μυαλό του προσώπου που απεικονίζεται σε αυτή. Αυτός είναι ο βομβιστής-καμικάζι του Νάσβιλ, Αντονι Κουίν Γουόρνερ ονόματι, ο οποίος ανήμερα τα Χριστούγεννα πυροδότησε τα εκρηκτικά στο όχημά του και έγινε και ο ίδιος κομματάκια έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας τηλεπικοινωνιών AT&T.

Οπως φαίνεται, το συγκεκριμένο κτίριο ήταν και το «κλειδί» για την εξιχνίαση της υπόθεσης από το FBI.

Ο βομβιστής των Χριστουγέννων ζούσε βίο μοναχικό, κλεισμένος στον εαυτό του. Εκεί μέσα ένιωθε ασφαλής, και αυτό το «μέσα» προσπαθούσε απεγνωσμένα να προστατεύσει από τον έξω κόσμο. Τον απειλητικό.

Η σχέση του με τα ηλεκτρονικά μέσα καθορίστηκε από τις δεξιότητές του και καθόρισε την επαγγελματική ζωή του (επιδιορθώσεις και εγκαταστάσεις), αλλά όχι μόνο αυτή.

Πέριξ της οικίας του είχε υψώσει φράχτη και πάνω σε αυτόν είχε τοποθετήσει ένα σύστημα ασφαλείας απαρτιζόμενο από αισθητήρες και κάμερες. Αλλά δεν ήταν ρεκλάμα για τις υπηρεσίες που πουλούσε.

Για πρόσθετη προστασία από τα αόρατα χέρια και πόδια που τον φόβιζαν έσπειρε και μερικές πινακίδες στο γκαζόν: «Απαγορεύεται η είσοδος, ιδιωτικός χώρος». Ολα αυτά σε ένα προάστιο του Νάσβιλ.

Αστυνομικοί κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του βομβιστή των Χριστουγέννων του Νάσβιλ, Αντονι Κουίν Γουόρνερ (REUTERS/Harrison McClary)

Τώρα οι γείτονές του δηλώνουν ότι ήταν «υπερβολικός τύπος», ή «ένας ερημίτης που έτσι και τον χαιρετούσες σε κοίταζε σαν να σου ζητούσε τα ρέστα». Μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κάτι, αλλά «προφανώς δεν ήταν ο άνθρωπος που δικτυώνεται στα σόσιαλ μίντια» σχολιάζει και η Corriere della Sera.

Στο παρελθόν είχε προβληματάκια με τον νόμο, αφού υπήρξε μία σύλληψή του για ναρκωτικά κατά το μακρινό 1978, αλλά δεν ήταν το περιστατικό που τον σημάδεψε.

Θα έλεγε κανείς ότι πίσω από το μπουμ του Νάσβιλ κρύβεται η ταραγμένη σχέση με τους οικείους του. Η μητέρα του τον είχε μηνύσει για κληρονομικά θέματα, ένας εξάδελφός του φρόντισε να σπεύσει και να αποστασιοποιηθεί, υπογραμμίζοντας ότι είχε να τον δει καμιά δεκαριά χρόνια.

Το 2011 ο Γουόρνερ έχασε τον πατέρα του, σε ηλικία 78 ετών, έναν άντρα που στα στερνά του υπέφερε από άνοια. Ε, ο πατέρας είναι και το κομβικό σημείο στην ιστορία με την οποία καταπιάστηκε το FBI.

Ο πατέρας, η Bell και η ΑΤ&Τ

Κατά πληροφορίες που χρήζουν επιβεβαίωσης, η έκρηξη συνδέεται με εκείνον, με τον μεγάλο απόντα της ζωής του Γουόρνερ: ο πατέρας υπήρξε υπάλληλος της τηλεφωνικής εταιρείας Bell, μίας επιχείρησης που συγχωνεύτηκε με την AT&T, και σύμφωνα με ορισμένες καταθέσεις ο γιος του πίστευε ότι τα προβλήματα υγείας του πατέρα σχετίζονταν με την απασχόλησή του.

Με την πάροδο του χρόνου στην εμμονή του αυτή προσετέθησαν και άλλες, που αφορούσαν τα δίκτυα 5G για τα οποία πίστευε ότι κατασκοπεύουν τους ανθρώπους. Ετσι πιθανολογείται ότι το κτίριο της AT&T ήταν ο στόχος της έκρηξης.

Αξιοσημείωτα γεγονότα συνέβησαν πριν από την αποστολή αυτοκτονίας: ο βομβιστής δώρισε τα δύο ακίνητά του σε κάποιον νεαρό από την Καλιφόρνια, ενώ και σε κάποια γνωστή του είπε (μέσω email) ότι πάσχει από καρκίνο και αποσύρεται από την εργασία του.

Επειδή η βομβιστική ενέργεια είναι πολύ πρόσφατη, το FBI δεν έχει προχωρήσει πολύ ακόμη την υπόθεση του κινήτρου του Γουόλτερ, αν και τα προαναφερθέντα ισχύουν. Επικεντρώνεται στη συλλογή και στην αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

Ωστόσο κάποιος από τους πράκτορές του ωστόσο σχολίασε ότι ο βομβιστής «ήθελε να κάνει μεγάλη ζημιά, αλλά όχι και να σκοτώσει»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...