354
Ο Ταγίπ Ερντογάν: επίθεση στον Μπάιντεν | Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Παραλήρημα Ερντογάν κατά του Μπάιντεν: Εχει βάψει τα χέρια του με αίμα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 21:32
Ο Ταγίπ Ερντογάν: επίθεση στον Μπάιντεν
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Παραλήρημα Ερντογάν κατά του Μπάιντεν: Εχει βάψει τα χέρια του με αίμα

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 21:32

Σε ασυνήθιστα σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατέφυγε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη στάση του αμερικανού ηγέτη στο Μεσανατολικό.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ερντογάν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει «ματωμένα χέρια» διότι υποστηρίζει το Ισραήλ.

«Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα εγκρίνοντας την πώληση όπλων, υποστηρίζετε την καταπίεση της Γάζας», είπε τη Δευτέρα σε μια έμμεση αναφορά στην πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Τα παλαιστινιακά εδάφη είναι τόποι θυμάτων διωγμών, δεινών και αιματοχυσίας, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές που έχασαν την ειρήνη με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και εσείς αυτό το υποστηρίζετε», πρόσθεσε.

Παράλληλα αποκάλεσε το Ισραήλ «δολοφόνο Παλαιστινίων». «Είναι δολοφόνοι, τόσο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε, έξι ετών. Να ρουφούν αίμα, αυτό είναι το μόνο που τους ικανοποιεί», είπε.

Συνέχισε κατηγορώντας την Αυστρία που ύψωσε την ισραηλινή σημαία σε κυβερνητικά κτίρια την Παρασκευή σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στο εβραϊκό κράτος.

«Το αυστριακό κράτος πιθανότατα προσπαθεί να αναγκάσει τους μουσουλμάνους να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη γενοκτονία που διέπραξε εναντίον των Εβραίων», είπε.

Παράλληλα ο Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση επιτροπής «στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των τριών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός) για τη διοίκηση της Ιερουσαλήμ», το ανατολικό τμήμα της οποίας κατέχει το Ισραήλ για πάνω από 50 χρόνια.

Αναφορά έκανε και για την Κύπρο και τους σχεδιασμούς της Αγκυρας: «Όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Παλαιστίνη θέλουμε δύο κράτη, η Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» είπε.

Η αναφορά του Ερντογάν ήταν στην είδηση που μετέδωσε πρώτη η Washington Post, συμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας (βόμβες JDAM), ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ. Κοινοβουλευτικές πηγές στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...