622
Τα βραβεία που ξεκίνησαν με την ονομασία «Βραβεία Felix» έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα στον κόσμο του κινηματογράφου | European Film Academy

Παρακολουθήστε ζωντανά την απονομή των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 18:48
Τα βραβεία που ξεκίνησαν με την ονομασία «Βραβεία Felix» έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα στον κόσμο του κινηματογράφου
|European Film Academy

Παρακολουθήστε ζωντανά την απονομή των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 18:48

Για 35η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, η τελετή απονομής των βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο εκθαμβωτικό Μέγαρο Μουσικής «Harpa» στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Τα βραβεία, που απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, δημιουργούν από το 1988 έναν δικό του «κανόνα» Ευρωπαϊκού σινεμά, βάσει της κατηγορίας «Ταινία της Χρονιάς».

Το βραβείο έχει απονεμηθεί σε ταινίες μεγάλων ευρωπαίων σκηνοθετών όπως ο Κρίστοφ Κισλόφσκι, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αλλά και για τρίτη φορά στον Λαρς Φον Τρίερ την ίδια χρονια που έκανε αντισημιτικά αστεία στο Φεστιβάλ των Καννών, για το οποίο η Ακαδημία έχει δεχθεί κριτική.

Έργα Ελλήνων δημιουργών έχουν προταθεί δώδεκα φορές συνολικά στα χρόνια της διοργάνωσης, πέντε εκ των οποίων είναι στην κατηγορία της «Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους», με πιο πρόσφατη την περσινή συμμετοχή του «Bella» της Θέλγιας Πετράκη με την Έλενα Τοπαλίδου και τον Νίκο Κουρή. Από αυτές τις συμμετοχές δύο ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών έχουν τιμηθεί με το βραβείο της «Ταινίας της Χρονιάς»: το «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου το 1989 και η αγγλικής παραγωγής «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου το 2019. 

Η Τάνια Παλαιολόγου, ο Μιχάλης Ζέκε και ο Στράτος Τζώρτζογλου στην ταινία «Τοπίο στην ομίχλη» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου

Φέτος, το βραβείο διεκδικούν οι ταινίες «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς», της Κάρλα Σιμόν (Ιταλία, Ισπανία) που κέρδισαν τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο «Κορσές» της Μαρί Κρόιτσερ (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία) με τον οποίο έληξε το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και είναι ακόμα διαθέσιμο στις ελληνικές αίθουσες, η «Ιερή Αράχνη» του Άλι Αμπάσι (Δανία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία) που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας όπως και το «Close» του Λούκας Ντοντ (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία) αλλά και «Το Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ που κέρδισε τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι δύο τελευταίες ταινίες θα κάνουν Α’ τηλεοπτική προβολή από τη νέα χρονιά στο Cosmote TV.

Στη φετινή νικήτρια του Φεστιβάλ των Καννών πρωταγωνιστούν ο Χάρις Ντίκινσον, η Τσάρλμπι Ντιν και ο Γούντι Χάρελσον

Διαθέσιμες επίσης θα είναι οι ταινίες «Η μεγάλη ρήξη» και «Το τέλειο αφεντικό» που διαγωνίζονται στην κατηγορία της καλύτερης ευρωπαϊκής κωμωδίας ενώ στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων φιγουράρει ο μικρός Νικόλας με την νέα ταινία «Little Nicholas: Happy as can be». 

Ο Χαβίε Μπαρδέμ σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμωδία «Το τέλειο αφεντικό»

Στο κανάλι θα μπορέσει κανείς να δει και την τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Παράλληλες Μητέρες», όπου η πολυβραβευμένη Πενέλοπε Κρουζ είναι υποψήφια στην κατηγορία α’ γυναικείου ρόλου στα βραβεία όπως το «Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush» του Αντρέας Ντρέζεν όπου η η Μελτέμ Καπτάν διαγωνίζεται στην ίδια κατηγορία.

Η Πενέλοπε Κρουζ, στην τελευταία ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Παράλληλες Μητέρες»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή απονομής των βραβείων μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα των βραβείων ενώ στην ελληνική τηλεόραση, τα υψηλού κύρους για τον κόσμο των σινεφίλ «Ευρωπαϊκά Όσκαρ» θα μεταδοθούν ζωντανά σε σχολιασμό του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου και της Ιωσηφίνας Γριβέα, το Σάββατο στις 21:15 στο κανάλι COSMOTE CINEMA 1HD του Cosmote TV.

Μετά τη λήξη της τελετής απονομής θα προβληθεί στο COSMOTE CINEMA 1HD η περσινή καλύτερη ταινία της διοργάνωσης, «Quo Vadis Aida?», η εμβληματική ταινία της Βόσνιας Γιασμίλα Ζμπάνιτς, συμπαραγωγή δέκα χωρών. Ακόμα οι συνδρομητές του Cosmote TV θα μπορέσουν να να απολαύσουν την λαμπερή βραδιά του κορυφαίου ευρωπαϊκού κινηματογραφικού θεσμού σε επανάληψη και υποτιτλισμένη, την Πέμπτη 15/12 στο COSMOTE CINEMA 2HD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...