538
Ο Ολιβερ Ντόουντεν φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ, φεύγει και από τους Τόρις | REUTERS/Hannah McKay

Παραιτήθηκε ο συμπρόεδρος των Τόρις μετά από δύο νέες ήττες – «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 10:18
Ο Ολιβερ Ντόουντεν φεύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ, φεύγει και από τους Τόρις
|REUTERS/Hannah McKay

Παραιτήθηκε ο συμπρόεδρος των Τόρις μετά από δύο νέες ήττες – «Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη»

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 10:18

Αφού δεν παραιτείται ο Μπόρις Τζόνσον μετά το ντροπιαστικό partygate και τις απανωτές εκλογικές ήττες του κόμματός του στις τοπικές εκλογές των τελευταίων μηνών, αποφάσισε να το κάνει ο επικεφαλής των Τόρις, Ολιβερ Ντόουντεν.

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπέβαλε την παραίτησή του στον βρετανό πρωθυπουργό έπειτα από σειρά «πολύ κακών εκλογικών αποτελεσμάτων», καθώς οι Τόρις έχασαν στις τοπικές εκλογές σε δύο περιφέρειες.

Οι ήττες αυτές «είναι οι πιο πρόσφατες στη σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας», ανέφερε ο Ντόουντεν στην επιστολή του, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στη θέση μου», τόνισε ο ίδιος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «άκουσε» τους ψηφοφόρους, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί γιατί αυτά συμβαίνουν συχνά σε ενδιάμεσες εκλογές.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον υπέστη οδυνηρές ήττες σε δυο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας η οποία θεωρείτο «ασφαλής», καθώς αποτελούσε οχυρό των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα.

Οι Συντηρητικοί έχασαν από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες την έδρα στο Τίβερτον και Χόνιτον στο Ντέβον, όπου κέρδιζαν από το 1997, όταν δημιουργήθηκε η έδρα, με διαφορά μεγαλύτερη από 6.000 ψήφους.

Το Εργατικό Κόμμα κέρδισε την έδρα στο Γουέικφιλντ, στο δυτικό Γιόρκσαϊρ (βόρεια Αγγλία), παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος το οποίο όμως είχε χάσει στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2019, στις οποίες είχαν σαρώσει οι Συντηρητικοί.

Οι συμπληρωματικές εκλογές στο Γουέικφιλντ προκλήθηκαν από την παραίτηση του βουλευτή Ιμράν Καν, ο οποίος καταδικάσθηκε σε 18μηνη φυλάκιση για σεξουαλική επίθεση με θύμα 15χρονο έφηβο.

Η εκλογική περιφέρεια βρισκόταν στα χέρια των Εργατικών συνεχώς από το 1932 μέχρι το 2019.

Στο Τίβερτον και Χόνιτον οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκλέξουν τον αντικαταστάτη του Νιλ Πάρις. Ο 65χρονος βουλευτής υπέβαλε την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι κοιτούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του τηλέφωνο στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Είχαν προηγηθεί απρόσμενες εκλογικές ήττες για τους Τόρις και σε προηγούμενες τοπικές αναμετρήσεις και μάλιστα σε περιοχές που θεωρούνταν προπύργιά τους.

Δύο εβδομάδες αφού ο Τζόνσον επιβίωσε, όχι ενδόξως, πρότασης μομφής για το partygate, η απώλεια δύο εδρών της Βουλής των Κοινοτήτων για τους Τόρις σε δύο βαρυσήμαντες πολιτικά εκλογικές περιφέρειες απειλεί να επιβαρύνει την αρνητική ατμόσφαιρα εναντίον του.

Αν και βάσει των κανόνων του κόμματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής για έναν χρόνο, βουλευτές που ανησυχούν για το μέλλον τους ενδέχεται να μειώσουν το χρονικό διάστημα και να προκαλέσουν νέα ψηφοφορία νωρίτερα.

«Ξεκάθαρη ετυμηγορία»

Ο Ρίτσαρντ Φουρντ, ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που κέρδισε στο Τίβερτον και Χόνιτον, δήλωσε στην επινίκια ομιλία του ότι ο Τζόνσον πρέπει «να αποχωρήσει και να αποχωρήσει τώρα».

«Κάθε ημέρα που ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει αγκιστρωμένος στη θέση του, φέρνει περισσότερη ντροπή, χάος και παραμέληση».

Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε την Πέμπτη το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν το Συντηρητικό Κόμμα χάσει τις δύο έδρες, σχολιάζοντας ότι είναι συχνό φαινόμενο τα κυβερνώντα κόμματα να χάνουν σε ενδιάμεσες τοπικές αναμετρήσεις.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «το Γουέικφιλντ έδειξε ότι η χώρα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στους Τόρις. Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια ξεκάθαρη ετυμηγορία ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει στερέψει από ενέργεια και ιδέες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News